Hadžić se nije izjasnio o krivici

Poslednji haški optuženik Goran Hadžić u svom prvom pojavljivanju u sudu odbio je da se izjasni o krivici, već je tražio odlaganje za mesec dana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2011.

07:11

Default images

Hadžićev privremeni advokat Vladimir Petrović rekao je da njegov klijent želi da iskoristi svoje pravo i odloži izjašnjavanje za mesec dana, dok ne imenuje stalnog branioca.

Haška optužnica tereti Gorana Hadžića za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja izvršene nad nesrbima tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine.

Tužilaštvo je u petak zatražilo izmenu optužnice od 14 tačaka tako da Hadžić bude terećen za razdoblje od avgusta 1991. do kraja 1993. godine, umesto do juna 1992. godine, kako je bilo navedeno u prvobitnoj optužnici objavljenoj 2004. godine.

U vreme obuhvaćeno optužnicom Hadžić je bio premijer SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem, a kasnije i predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Prema rečima glavnog tužioca Serža Bramerca, smisao optužnice je isti, a promene su tehničke i tiču se preciziranja njegove lične odgovornosti za pojedine zločine. Ona će da stupi na snagu tek pošto je potvrdi sud.

Hadžić se važećom - operativnom optužnicom tereti "za zajednički kriminalni poduhvat, u kome su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi".

Optužen je za zločine u delu istočne Slavonije, odnosno za pljačke, ubijanja, streljanja, deportacije i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava prema nesrpskom stanovništvu. Tu optužnicu je potpisala tadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Odmah po objavljivanju optužnice 13. jula 2004. Hadžić je misteriozno nestao iz svoje kuće u Novom Sadu. Više od sedam godina bio je u bekstvu do hapšenja 20. jula, u selu Krušedol na Fruškoj gori. Srbija ga je izručila Haškom tribunalu dva dana kasnije.

Hadžić manje zanimljiv

Goran Hadžiæ u sudnici Haškog tribunala (Beta)
Medijsko interesovanje za prvo pojavljivanje Gorana Hadžića u Hagu nije ni približno kao što je to bilo sa prethodna dva begunca Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. Samo desetak medija, uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije, pratiće prvo pojavljivanje Hadžića pred sudijama.

Slabo je bilo i interesovanje za Hadžićevo prebacivanje u pritvor u Sheveningenu u petak.

U slučaju izručenja Karadžića i kasnije Mladića, čak je i travnjak ispred zgrade suda danima pre njihovog dolaska vrveo od predstavnika medija, a okolni parking je bio preplavljen desetinama reportažnih kola vodećih svetskih medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: