Brejvik priznao zločine u Oslu

Anders Bering Brejvik priznao odgovornost za napade u Oslu, u kojima je poginulo 92 ljudi. Svoja dela nazvao "gnusnim, ali neophodnim", rekao je njegov advokat.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 23.07.2011.

17:59

Default images

"On je rekao da veruje da su dela koja je počinio gnusna, ali da su u njegovoj glavi bila neophodna", izjavio je advokat odbrane Gejr Lipeštad za "TV2 njuz".

Rojters prenosi da je advokat Lipeštad rekao i da je njegov klijent spreman da objasni svoje postupke na saslušanju pred sudom u ponedeljak.

Advokat je za TV stanicu "NRK" kazao da je Brejvik "priznao odgovornost" za napade, preneo je AFP.

Iako policija nije zvanično objavila identitet napadača koji je odneo 85 života na ostrvu Utoja, svi mediji tvrde da ih je počinio Anders Behringu Brejvik (32), što je i sam priznao.

Britanski "Dejli mejl" navodi i da je Brejvik viđen blizu eksplozije u Oslu dva sata pre napada na ostrvu, tako da ga povezuju i sa ovim zločinom.

Zvaničnik policije Roger Andresen je rekao da je osumnjičeni u pritvoru i da sarađuje sa istražiteljima, koji ga ispituju o oba napada.

"Jasno je stavio do znanja da želi da objasni svoje postupke", dodaje Andresen. Andresen je dodao da je osumnjičeni slao poruke na internet sajtove koji naginju hrišćanskom fundamentalizmu, ne navodeći više podataka o tim sajtovima.

Šef nacionalne policije Sveinung Sponheim izjavio je za NRK da policija sumnja da je izvršilac napada na Fejsbuku objavio indicije koje ukazuju da ima političke stavove desničarski usmerene i antimuslimanski nastrojene, ali "da li je to bio motiv za sam čin napada ostaje da se utvrdi".

S druge strane, neimenovani policijski zvaničnik je naveo da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni izveo oba napada i da "izgleda da nije uopšte povezan sa bilo kakvom međunarodnom terorističkom organizacijom".

Norveška televizija TV2 je izvestila, ne navodeći izvore, da je Norvežanin koji je uhapšen zbog napada povezan s krajnje desničarskim grupama, a da policija pretražuje jedan stan u zapadnom delu prestonice u kome je napadač živeo.

Policijski izvori navode da se stiče utisak da je napadač delovao samostalno i da se "čini da pucnjava nije ni u kakvoj u vezi ni sa jednom međunarodnom terorističkom organizacijom". U međuvremenu su se pojavili navodi da je osumnjičeni Norvežanin, koji je juče uhapšen u vezi sa ovim napadom, bivši član opozicione Partije progresa.

Policija sada ispituje mogućnost da je u napadu na skupu podmlatka vladajuće stranke na ostrvu Utoja učestvovao još jedan napadač, nakon što su očevici rekli da su na ostrvu blizu Osla videli da iz vatrenog oružja puca još jedan čovek koji, za razliku od uhapšenog, nije nosio policijsku uniformu, piše britanski "Telegraf".

Opoziciona Fremskritspartiet, odnosno Partija progresa, je druga po veličini stranka u norveškom parlamentu, gde ima 41 poslanika.

Lider podmlatka ove stranke Ove Vanebo je u izjavi za norvešku TV2 rekao da je Brejvik bio aktivan član Partije progresa početkom prošle decenije, ali da je istupio iz stranke, pošto su njegova stanovišta postala ekstremna.

Brejvik je glavni osumnjičeni za pokolj koji se desio na ostrvu Utoja u blizini Osla, gde je za sada poginulo 85 ljudi, a neki mediji ga dovode u vezu sa eksplozijom u Oslu, u kojoj je sedam osoba izgubilo život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: