Tadić: Hadžića uhapsila BIA

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić, na vanrednoj konferenciji za novinare, potvrdio da je Goran Hadžić uhapšen na Fruškoj gori u 08.24 i da je hapšenje izvršila BIA.

Izvor: B92
Podeli

"Srbija je završila najteža poglavlja u saradnji sa Hagom i nastaviće da ispunjava međunarodne obaveze", rekao je predsednik Tadić.

Tadić je rekao da odmah želi da demantuje informacije koje su se pojavile da je Srbija znala gde se skrivao Hadžić, podsećajući da se slično dogodilo i kada je bio uhapšen Ratko Mladić. To je apsolutna neistina, rekao je on.

On je rekao da od EU ne očekuje ništa jer je "hapšenje Gorana Hadžića bila naša obaveza i mi smo to uradili".

On je podsetio da je od formiranja Nacionalnog saveta za nacionalnu bezbednost saradnja s Hagom, kada je reč o hapšenjima begunaca, veoma poboljšana.

"Saradnja s Hagom bila je problem za Srbiju u saradnji sa međunarodnom zajednicom. Nakon formiranja Saveta za nacionalnu bezbednost, uhapšeni su Karadžić, Mladić i Hadžić i uspostavljena je metodologija i istražni postupak koji je dao vidljiv i konkretan rezultat. Iza Nacionalnog saveta radio je Akcioni tim, ovom prilikom želim da im čestitam, kao i BIA koja je izvršila hapšenje", kazao je Tadić.

"Nakon hapšenja Mladića, u delu javnosti osvanule su informacije da je Srbija krila Mladića, još jednom kažem da je to bilo neistinito i želim da predupredim sve informacije, jer vidim da se već sada pojavilo da je Srbija znala gde se Hadžić nalazi", poručio je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tadić je rekao da je istraga o skrivanju Hadžića u toku i da očekuje da će se otkriti gde se on skrivao sedam godina i ko mu je u tome pomagao.

Medijsko interesovanje za ovu vanrednu konferenciju za novinare je veliko i njoj prisustvuju brojni novinari iz sveta i i iz Srbije.

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine uhapšen je rano jutros u blizini Krušedola. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu