Istražiti mrežu Hadžićevih pomagača

Stižu prve reakcije na hapšenje Hadžića i iz Srbije. Vuk Drašković, Žarko Korać, Jelena Trivan, Dragan Marković Palma, Suzana Grubješić pozdravili hapšenje.

Izvor: Beta

Sreda, 20.07.2011.

10:53

Default images

"Izgradili smo pravnu državu, podigli kapacitet institucija, pa i bezbednosnih službi i danas se to pokazuje konkrentnim rezultatima", podsetila je Jelena Trivan. Srbija je, kako je dodala, učinila i velike korake u rasvetljavanju zločina iz prošlosti i ka pomirenju u regionu.

"Hapšenje poslednjeg haškog begunca samo je deo tih napora. Srbija zbog toga nedvosmisleno zaslužuje poštovanje, ali i svoje mesto u evropskoj porodici", smatra Trivanova.

Hapšenjem preostalog haškog begunca Gorana Hadžića Srbija je još jednom dokazala ozbiljnost i sposobnost da ispuni sve obaveze koje proizlaze iz međunarodnog prava i domaćeg zakonodavstva, izjavila je Tanjugu zamenica šefa poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić.

"Dobro je što je uhapšen taj mali kaplar Slobodana Miloševića koji je nanosio veliku štetu Srbiji", rekao je predsednik Srpskog pokreta obnove.

"Sada se moraju otkriti i pravdi privesti i ljudi iz paralelnih i moćnih tajnih službi koji su štitili i skrivali i njega i sve ostale optužene sa ciljem da spreče evropski put Srbije, osvoje vlast i vrate zemlju dve decenije unazad", istakao je Drašković.

"Hapšenje haškog optuženika Gorana Hadžića najjasnije pokazuje da je u obaveštajnoj službi, policiji i delovima pravosudnog sistema postojala mreža pomagača za njegovo skrivanje", izjavio je danas predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać.

"Nisam iznenađen hapšenjem, očigledno je neko počeo da radi svoj posao. To je uspeh i pokazuje ozbiljnost države", kazao je Korać.

On je, međutim, istakao da bi država pokazala još veću ozbiljnost kad bi se "i u ovom slučaju istražila važna činjenica da je Goran Hadžić direktno obavešten da se sakrije u trenutku kad je stigla optužnica iz Haškog suda".

"Nadam se da će se nadležni organi pozabaviti time ko je omogućio Hadžiću da se krije sedam godina, kao i ko ga je 2004. obavestio o podizanju optužnice i tako mu omogućio da pobegne", rekao je Čanak agenciji Beta.

Podsetimo, Hadžić je uhapšen jutros u blizini sela Krušedol na Fruškoj gori, nakon sedam godina skrivanja. Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da je Srbija hapšenjem haškog optuženika Gorana Hadžića postala "zreo" kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

"Srbija je izvršila još jednu međunarodnu obavezu hapšenjem Hadžića. Očekujem, pošto smo ispunili sve zahteve Evrope, da smo sad zreli kandidati za ulazak u EU", smatra Marković.

On je rekao da je Srbija još Dejtonskim sporazumom prihvatila međunarodne obaveze i da sad očekuje kandidaturu u EU imajući u
vidu da je Hadžić poslednji haški optuženik iz Srbije.

Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da se posle hapšenja Gorana Hadžića Srbija mora posvetiti demontiranju politika koje su devedesetih godina opstajale na temi falsifikovanja prošlosti, opravdavanja zločina i korišćenja optuženih za opstrukciju unutrašnjih demokratskih reformi.

"Izručenje poslednjeg optuženog će imati smisla samo ako se time antihaški lobi ostavi bez poslednje odstupnice i sredstva za zaustavljanje promena u zemlji", naglasio je Jovanović. Goran Hadžić uhapšen je rano jutros u blizini Krušedola. Predsednik Boris Tadić potvrdio je da je uhapšen nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: