Svetske agencije o hapšenju Hadžića

Beograd -- Sve svetske agencije, pozivajući se na B92, izvestile su da je u Srbiji uhapšen poslednji haški begunac Goran Hadžić.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Istovremeno ocenjuju da je ovim hapšenjem Srbija otklonila poslednju hašku prepreku.

Svetski mediji javljaju o jutrošnjem hapšenju haškog begunca Gorana Hadžića, a agencija AP ocenjuje da je time, samo dva meseca posle hapšenja Ratka Mladića, uklonjena "velika prepreka za reintegraciju Beograda u međunarodnu zajednicu".

Agencija Frans pres takođe javlja o Hadžićevom hapšenju, ističući da još nema zvanične potvrde o tome, ali da je predsednik Srbije Boris Tadić za 11 sati zakazao vanrednu konferenciju za novinare.

Vest o Hadžićevom hapšenju objavili su i agencija Rojters, BBC i druge velike svetske TV mreže.

Ruske agencije su sa naznakom "hitno" prenele vest o hapšenju Hadžića, pozivajući se na srpske medije.

"Bivši vojni lider hrvatskih Srba Goran Hadžić, poslednji od značajnih ratnih zločinaca koji je bio na slobodi, uhapšen je", preneo je Itar-Tas, a RIA "Novosti" je navela da su vlasti Srbije uhapsile bivšeg predsednika samoproglašene Republike Srpska Krajina, Gorana Hadžića.

Takođe svi mediji u regionu prenose vest o Hadžićevom hapšenju, koju je prvi objavio B92.

I austrijski elektronski mediji su pod naznakom hitno objavili vest o hapšenju poslednjeg haškog optuženika. Austrijska novinska agencija, radio i televizijske stanice istakle su da je Srbija uhapsila poslednjeg haškog begunca.

Mediji u prvim informacijama navode da je Hadžić optužen zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, te da je 2004, samo par sati pred hapšenje u Novom Sadu, nestao.

Poljski, češki i slovački mediji javili su hitno da su srpske vlasti uspele da uhapse poslednju "krupnu ribu" na listi haških begunaca - bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

Poljski radio podseća da Hadžića optužnica Haškog tribunala tereti i za zločine u Vukovaru 1991. godine.

Češki dnevnik "Pravo" na svom sajtu navodi da je Hadžić poslednji haški begunac čijim hapšenjem je Evropska unija uslovljavala dalji napredak Srbije na putu ka punopravnom članstvu u Uniji.

Slovačka agencija TASR istakla je da je Hadžić bio ključna ličnost u samozvanoj separatističkoj Republici Srpskoj Krajini.

Goran Hadžić je uhapšen rano jutros u blizini Krušedola na Fruškoj gori. Predsednik Boris Tadić potvrdio je da je uhapšen nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu