"Zaratile" NVO zbog para

Beograd -- Sve više NVO optužuje Fond za humanitarno pravo da ima monopol nad korišćenjem sredstava iz fondova. Direktorka FHP-a to negirala u Utisku nedelje.

Izvor: B92
Podeli

Neke od nevladinih organizacija u Srbiji tvrde da neke organizacije imaju monopol nad korišćenjem novca iz fondova.

Da li postoje nedodriljivi u civilnom sektoru i da li postoji monopol nad projektima koji se finansiraju iz evropskih institucija, i onih koje finansira država - bila je tema "Utiska nedelje" na TV B92.

Ko i kako dolazi do projekata i novca za njihovo sprovođenje? Optužbe su došle iz regiona i to povodom uloge Fonda za humanitarno pravo u Koaliciji za REKOM.

I neke domaće nevladine organizacije tvrde da postoji monopol nad korišćenjem novca iz fondova. Izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta rekao je gostujući u Utisku nedelje na TV B92 da njegovoj nevladinoj organizaciji novac nije odobren jer se nije priključio Koaliciji za REKOM, u kojoj se kao glavna organizacija smatra Fond za humanitarno pravo.

"Imate organizacije sa kojima imate duge odnose i onda vas organizacija obavesti da vas neće više finansirati za vaše shvatanje šta znači tranziciona pravda, nego će sva sredstva preusmeriti na veliki projekat jer se, između ostalog, i to mi je rečeno, nisam priključio REKOM-u", kazao je on.

Direktorka FHP-a Nataša Kandić, s druge strane, kaže da nikada nije videla, osim etičkog kodeksa na sajtu Građanske inicijative, bilo kakav izveštaj ili priču o REKOM-u. Njenu izjavu, međutim, Dereta je prokomentarisao rekavši da je ono što je Kandićeva upravo rekla, odsustvo elementarne pristojnosti.

Kandićeva: Uvek sam se pitala šta je to što radite sa mladima, ko su ovi mladi koji su uključeni u Koaliciju za REKOM, a koji su to drugi mladi - zašto neki mladi učestvuju a neki ne. Sad sam pročitala etički kodeks, znam Miljenkove tekstove iz "Politike", znam njegove stavove kada je u nekim emisijama, ali ja ne znam, osim tog etičkog kodeksa koji sam imala prilike da pročitam na sajtu, nisam videla neki izveštaj, nisam videla neku priču u javnosti o tome. Evo mi stalno pričamo o ratnim zločinima, o tome dokle smo stigli u tom konsultativnom procesu o REKOM-u...

Dereta: Ja ne mogu da verujem. Sa ovom vrstom odsustva elementarne pristojnosti ja ne znam kako da se nosim.

Popović: Pisma idu ka donatorima. Čim se neko usudi da nešto kaže protiv, idu pisma ka donatorima...

Kandićeva: Molim vas neka pokaže to pismo.

Popović: Nataša, ja znam da ste pisali pisma. Pisali ste Sivil rajt difendersu.

Kandićeva: Molim vas pokažite...

Popović: Sarađivali smo šest godina...Hoćete da me naterate da kažem za koga ste sve slali pisma?

Kandićeva: Molim? Kako te nije sramota.

Popović: Za Branka Crnogrlića, je l' niste slali?

Kandićeva: Molim?

Popović: Za Sonju Biserko?

Kandićeva: Molim?

Popović: Pa ovo je sad na nivou da li će da veruju meni ili Nataši Kandić. Pisali ste pisma Nedu...

Popović iz Centra za praktičnu politiku, koji je takođe gostovao u Utisku nedelje, pokušao je da objasni da postoje posebni mehanizmi po kojima pojedine organizacije dobijaju projekte.

strana 1 od 113 idi na stranu