Intenzivna potraga za Hadžićem

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da je potraga za preostalim haškim beguncem Goranom Hadžićem intenzivna i da se nada da će biti uspešna.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2011.

15:20

Default images

"To ne sme da bude otežavajuća okolnost prilikom odučivanja o statusu Srbije kao kandidata za EU i određivanja datuma početka pregovora", rekao je on.

"Cilj Srbije je da što pre završi saradnju sa Hagom i da se to pitanje više ne postavlja kao prepreka i ucena koju neke zemlje primenjuju prema Srbiji", rekao je Dačić novinarima nakon proslave 21. godišnjice SPS-a.

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega nikada nije otkriveno ko je javio Hadžiću da pobegne, on je rekao da ne zna, pošto se to desilo pre nego što je on postao ministar policije.

"Nije bilo zahteva da se dodatno izvrše uvidi u taj događaj, a ukoliko ga bude, policija će učiniti sve da ga rasvetli", kazao je Dačić.

Ljajić: Sve kapacitete smo uložili u hvatanje Hadžića

Podsetimo, 13. jula 2004. ujutro je u Savezno ministarstvo inostranih poslova iz Haga stigla tajna optužnica, koja je pred kraj radnog vremena prosleđena u Okružni sud.

U 18.50 statični tim Haškog tribunala, koji je nazdirao kuću Gorana Hadzića, video ga je u dvorištu, kako se javlja na telefon, užurbano ulazi u kuću, izlazi posle nekoliko minuta, ulazi u automobil koji je u međuvremenu stigao i nestaje u nepoznatom pravcu.

Javnost u Srbiji nikada nije saznala ko je Hadžiću javio da beži, a ministar policije Ivica Dačić kaže da niko nikada nije tražio da se to ispita.

Goran Hadžić je, sasvim neočekivao, ostao poslednji na haškoj poternici, kaže predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljaljić.

On kaže da su ljudi uključeni u potragu verovali da će najveće probleme imati da pronađu Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Zdravka Tolimira. Ipak, uveren je Ljajić, Hadžić samo što nije pronađen.

"Službe obavljaju redovno svoj posao, sada smo fokusirani samo na to pitanje, u jednom trenutku smo imali preko 40 optuženika koje je Hag tražio sada smo došli i sve to sveli na jedno ime, samim tim su i mogućnosti da službe ulože sve kapacitete daleko veće da se ovo pitanje reši", kaže Ljajić.

Vlast se u potrazi za haškim optuženicima oslanjala i na pomoć građana Srbije. Pa je tako ponuđena i nagrada: pet miliona evra za Mladića, a jedan za Hadžića. Novac za Mladića, kako je saopšteno po hapšenju, niko neće dobiti, jer niko nije javio njegovu lokaciju. Građani sa kojima smo razgovarali uglavnom nisu umeli ni da prepoznaju Gorana Hadžića na fotografiji.

Goran Hadžić je optužen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Tereti se za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1993. godine, na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa približno trećine teritorije Hrvatske, i progone i ubistva Hrvata i drugih nesrba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: