Šljivančanin sleteo u Beograd

Beograd -- Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin pušten je na slobodu nakon što je odslužio dve trećine zatvorske kazne u Hagu. Trenutno je u svom stanu na Banovom brdu.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Šljivančanin je stigao u Beograd redovnim letom iz Haga, i sada je u stanu na Banovom brdu, odakle je pre 8 godina odveden u Hag.

Tribunal je Šljivančanina najpre osudio na 17 godina zatvora, da bi kasnije preinačio tu odluku na 10 godina kazne.

Član takozvane vukovarske trojke najpre je bio osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja u zločinima počinjenim nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari kod Vukovara 1991.

Prošle godine je, prvi put u istoriji Tribunala, jedna pravosnažna presuda preinačena jer je Žalbeno veće Haškog suda Šljivančaninu izreklo kaznu od 10 godina zatvora.

Šljivančanin je uhapšen i izručen Haškom tribunalu u leto 2003. godine. Odslužio je gotovo osam godina, pošto je u kaznu uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Nezadovoljstvo u Hrvatskoj

Vest o puštanju na slobodu Veselina Šljivančanina izazvala je ogorčenje i nevericu u delu hrvatske javnosti.

"Ovo je sramotna presuda. Još ne mogu da verujem da su oni gotovo oslobodili i nagradili čoveka koji je najodgovorniji za zločine u Vukovaru, ali i koji je direktno odgovoran za smrt 200 ljudi na Ovčari", izjavila je novinarima ratna i sadašnja direktorka vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak rekao je, kako prenose lokalni mediji, da je reč o sramotnom potezu Haškog tribunala.

"Ubili su i srušili grad, pobili tolike ljude i sad ga puštaju na slobodu. Ide čovek kući, jer je dosta bio u zatvoru. Ne znam šta bih rekao, jer sam ostao zatečen", rekao je Rehak za T-portal.

Predsednik Zajednice udruženja Hvidre Vukovarsko-sremske županije Stipo Šeremet ocenio je da su vukovarski veterani očekivali da će Haški tribunal suditi pravedno i pošteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu