Širi se istraga protiv Artemija

Beograd -- Više tužilaštvo proširilo istragu protiv bivšeg vladike raško-prizrenskog Artemija zbog sumnje da je oštetio SPC za milion i po dinara, saznaje "Danas".

Izvor: Danas
Podeli

Više tužilaštvo u Beogradu uputilo je zahtev za proširenje istrage protiv bivšeg vladike Eparhije raško-prizrenske Artemija Radosavljevića.

Istraga se vodi i protiv Simeona Vilovskog, nekadašnjeg igumana manastira Banjska, Predraga Subotičkog, vlasnika građevinskog preduzeća "Rade Neimar", i Jelene Šubarević, zbog sumnje da su oštetiliSPC za milion i podinara.

Kako se navodi u zahtevu, sumnja se da su oni od 2007. do kraja januara 2010. u Beogradu - Artemije kao episkop eparhije raško-prizrenske, Vilovski kao Artemijev sekretar i kao ovlašćeni za zastupanje eparhije, Subotički kao vlasnik Eparhijskog centra "Rade Neimar" i Šubarevićeva kao nadzorni organ, "prekoračenjem službenog položaja pribavili korist Subotičkom u iznosu od 1,5 miliona dinara".

U toku 2009. na ime izgradnje Hrama Svete Trojice u Vuči, građevinskom preduzeću "Rade Neimar" uplaćeno je ukupno 7.727.530 dinara.

U periodu od 20. septembra 2007. do 2008. na osnovu ugovora o popravci krova na crkvama u Mušnikovu, Bogoševcima i na Crkvi Svete Bogorodice u Planjanu, građevinskom preduzeću "Rade Neimar" uplaćeno je 3,19 miliona dinara - 1,4 miliona kao avans od sto odsto nakon zaključenja ugovora, a posle je naplaćeno još 1,79 miliona. Vrednost sredstava je bila manja od izvedenih radova.

Artemiju, Vilovskom i Subotičkom se na teret stavlja da su izvršili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, a Jeleni Šubarević produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pomaganju. Vilovskom se na teret stavlja da je u periodu od 13. maja 2004. do 20. januara 2006. prisvojio novac u iznosu većem od 1,5 miliona dinara, koji mu je kao igumanu manastira Banjska poveren tako što mu je iz blagajne Eparhije isplaćeno 3,65 miliona dinara.

Info

strana 1 od 667 idi na stranu