Za 700 UO mesečno 4 mil. evra

Više od 700 upravnih odbora moglo bi biti ukinuto, a skoro 10 000 ljudi, koliko se procenjuje da ima u njima, ostali bi bez funkcija i mesečnih honorara.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

22:56

Default images

Naknade za članstva u UO više nisu astronomske, ali ni limitirani iznosi od 30.000 dinara za običnog člana, do 50.000 dinara za predsednike UO, nisu zanemarljivi.

Prostom računicom dolazi se do oko četiri miliona evra, koliko se mesečno izdvaja za članove upravnih odbora u oko 700 javnih preduzeća na svim nivoima u Srbiji.

Ove izmene će uslediti ako bude bio usvojen predlog za ukidanje upravnih odbora u javnim preduzećima, koji će Mlađan Dinkić, lider URS, da predoči koalicionim partnerima u drugoj polovini avgusta.

Prema informacijama "Novosti", u URS su već počeli da rade na izmenama Zakona o javnim preduzećima kako bi se radikalno udarilo na partokratiju u javnom sektoru.

Demokrate, koje su prve javno lansirale inicijativu o depolitizaciji i profesionalizaciji preduzeća pod državnom kapom, još su uzdržane prema idejama URS, a i ostali koalicioni partneri čekaju da se ”medijski baloni” pretoče u formalne predloge.

"Nije dovoljno samo raspisivati konkurse za direktore javnih preduzeća, jer je većina nameštena. Nužna je sistemska promena. Predlažem da se zakonski ukinu upravni odbori kako partije ne bi mogle da delegiraju svoje ljude u njih, kao i da se Vladi oduzme pravo da imenuje direktore javnih preduzeća. Umesto Vlade, to treba da čine profesionalne agencije za upravljanje kadrovima, a na osnovu javnih konkursa", objašnjava Dinkić.

Lider URS predlaže da država u javnim preduzećima ostane prisutna preko nadzornih odbora, koji bi kontrolisali njihov rad, dok upravljanje treba potpuno profesionalizovati.

Nenad Konstantinović, poslanik DS, kaže da će se DS o ovim predlozima izjasniti tek kada ih budu dobili u formi zvaničnog predloga. Nešto tvrđeg stava je Milan Krkobabić, zamenik predsednika PUPS.

"Zaista ne znam da bilo gde u svetu postoje korporacije, bilo privatne bilo javne, koje nemaju upravne odbore. Ako je država loš upravljač, kako tvrdi Dinkić, ko garantuje da će biti dobra u nadzornim odborima? Ako se želi pravo rešenje, onda država mora da se u potpunosti povuče, odnosno da se oslobodi svog vlasništva u javnim preduzećima", poručuje Krkobabić.

Đorđe Milićević iz SPS kaže da je očigledno da su pojedine stranke veoma agresivno počele u političku kampanju i u tom kontekstu on vidi i Dinkićev predlog.

"Partija koju on vodi već niz godina učestvuje u vlasti, pa se pitam zašto ovako nešto nije predložio, pa i sproveo mnogo ranije. Prilikom postavljenja kadrova na rukovodeće funkcije SPS se isključivo vodio kriterijumima stručnosti i kompetentnosti. Uostalom, na mnoga mesta nismo postavili partijske ljude, i to se može proveriti" smatra Milićević.

Na javne zamerke da se depolitizacije kasno setio i da mu je to predizborni trik, Dinkić kaže:

"Preuzimam deo odgovornosti za partokratiju proporcionalno mom učešću u vlasti svih ovih godina. Ali tome sada mora da se stane na put. Želim da se na delu partokratija iskoreni, a iskrenost ostalih stranaka ćemo da vidimo", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: