Zanijer generalni sekretar OEBS

Italijanski diplomata Lamberto Zanijer novi je generani sekretar OEBS-a. On je bio i šef UNMIK-a na Kosovu od sredine 2008. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

15:31

Default images

Pre postavljenja za šefa UNMIK-a u Prištini, Zanijer je radio u italijanskom Ministarstvu inostranih poslova.

On će na mestu generalnog sekretara OEBS zameniti Marka Perena de Brišamboa, a mandat mu traje tri godine.

"Počastvovan sam što preuzimam dužnost generalnog sekretara OEBS, organizacije koju dobro poznajem i koja ima ključnu ulogu u promociji naših zajedničkih vrednosti i borbi protiv bezbednosnih pretnji", rekao je Zanijer koji će novu dužnost, u Beču, preuzeti od sutra.

Zanijer je diplomata koji na početku karijere radio je za međunarodne organizacije u Rimu a potom u Ministarstvu inostranih poslova Italije i u ambasadama te zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Austriji i Holandiji.

Italijanska vlada ga je 1991. imenovala u NATO-u za šefa Odeljenja za razoružavanje, kontrolu naoružanja i bezbednosnu saradnju, što je bio do 1997. godine.

Od 2000. do 2002. bio je stalni predstavnik Italije u Izvršnom savetu Organizacije za zabranu hemijskog oružja, sa sedištem u Hagu.

Od 2002. je bio direktor centra OEBS-a za sprečavanje sukoba, sa sedištem u Beču. Na toj funkciji je bio do 2006. godine. Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je danas da će Rusija "vrlo blisko sarađivati" sa novim generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom.

"Rusija će na najbliskiji mogući način sarađivati sa novim generalnim sekretarom, tim pre što je Lamberto Zanijer čovek sa velikim profesionalnim iskustvom, koji je dugo i plodonosno radio u OEBS-u, u sistemu UN i u NATO", rekao je agenciji Itar-Tas s Gruško, koji predvodi rusku stranu na godišnjoj konferenciji OEBS-a u Beču.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini pozdravili su danas imenovanje Lamberta Zanijera za novog generalnog sekretara OEBS.

Ešton je u saopštenju pozdravila odluku o imenovanju Zanjera i izrazila uverenje, na osnovu njegovog dosadašnjeg rada, da će ova odluka dalje ojačati rad OEBS-a.
EU, prema njenim rečima ostaje u potpunosti privržena saradnji sa OEBS-om u promociji evropske bezbednosti i stabilnosti.

Takođe, ona se zahvalila dosadašnjem generalnom sekretaru OEBS Marku Perenu de Brišambou na značajnom radu proteklih šest godina, posebno u promovisanju tešnjih veza između EU i ove organizacije.

"Izbor Zanijera je priznanje aktivne uloge Italije za mir i stabilnost u Evopri, koja se oslanja na dijalog, saradnju i zajedničke vrednosti", istakao je Fratini u saopštenju.

Italija se, kako je rekao, trudi da se dostigne što veća stabilnost u prostoru OEBS i dodao da će taj cilj slediti i Zanijer.

Italija važi za jednu od najvažnijih država donatora OEBS, i zemlja želi da se aktivno zalaže za izgradnju moderne evroatlantske bezbednosne zajednice, koja bi se protezala od Vankuvera do Vladivostoka i oslanjala na demokratske principe, rekao je Fratini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: