U SB nema saglasnosti o istrazi

U Savetu bezbednosti UN još nema saglasnosti o predlogu Srbije da se organizuje nezavisna istraga o trgovini organima na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.06.2011.

07:44

Default images

Istovremeno, Srbija nastavlja rad na tome da se u SB UN takva rezolucija i usvoji.

"Delegacija Srbije u UN nastavlja sa pokušajima da Savet bezbednosti usvoji odluku kojom bi se organizovala nezavisna istraga, uz prihvatanje Euleksa, ali i nadgledanje i kontrolu Saveta bezbednosti", izjavio je šef naše misije u UN Feodor Starčević.

On je dodao da Srbija nastoji da se kroz Savet bezbednosti UN omogući organizovanje i dodatne istrage.

"Za sada nema saglasnosti zbog poznatog stava tri stalne članice Saveta bezbednosti i Nemačke”, napomenuo je Starčević.

Srbija je u aprilu predala UN "koncept papir" svoje inicijative za uspostavljanje nezavisnog istražnog mehanizma koji bi ispitao navode iz izveštaja specijalog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Od tada se radi na izradi konkretnog predloga koji bi Savetu bezbednosti na dnevni red stavila neka članica tog tela, kako bi se o tome moglo odlučivati.

Srbija predlaže da se, pod okriljem tog tela UN, formira tim nezavisnih, kompetentnih i nepristrasnih istražitelja, kojima bi na čelu bio specijalni predstavnik generalnog sekretara UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: