Karadžić uzimao novac od arkanovca

Bivši policajac Milorad Davidović svedočio u Hagu da su Karadžić i Momčilo Krajišnik dobijali deo novca od "arkanovca" Vojkana Đurkovića.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.06.2011.

18:22

Default images

Đurković je, prema rečima svedoka na suđenju Karadžiću, pljačkao muslimane prognane iz Bijeljine.

Davidović je dodao i da je Karadžić 1995. u Bijeljini, tokom smotre paravojske Željka Ražnatovića Arkana, odlikovao i unapredio Đurkovića, iako je znao da je on učestvovao u etničkom čišćenju.

Davidović navodi da mu je lično Đurković kazao da je "Karadžiću i Krajišniku davao procenat od svake grupe proteranih Muslimana", a da je od grupe od 100 ljudi "uzimao između 100 i 150 hiljada maraka".

"Đurković se javno hvalio da deo novca nosi vama i Krajišniku, zato niko to nije ni sprečavao, policija nije radila ništa, a trajalo je od 1992-95", kazao je Davidović optuženom Karadžiću.

Precizirao je da mu je Đurković rekao "najlon-vreće pune para" dostavljao "lično" ili preko Karadžićevog brata Luke i Krajišnikovog brata Mirka.

Karadžić je to nazvao "ćakulanjem" Davidovića sa Đurkovićem, ali je svedok rekao da je to bio "službeni razgovor" i da je belešku o tome poslao tadašnjem saveznom ministru unutrašnjih poslova Pavlu Bulatoviću i zamolio ga da je prenese predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.
Radovan Karadžiæ (Foto: Beta, arhiva)
Po rečima svedoka, Đurković je 1992. godine, sa svojim ljudima, izvodio hiljade bijeljinskih Muslimana iz kuća, po spisku koji je dobijao od lokalnog kriznog štaba i vrha Srpske demokratske stranke.

Potom bi muslimanske civile pljačkali i preko Majevice slali pešice ka Tuzli.

Svedok tvrdi da je iz Bijeljine tada bilo proterano "80-90 odsto Muslimana".

Davidović je opisao i kako je u Brčkom uhapsio Gorana Jelisića koji je ubijao Muslimane. Nedugo zatim, Jelisića je, međutim, "neko pustio".

"Jelisić je izvodio ljude iz redova za pasoš i ubijao ih bez ikakvog razloga. Na sve to ćutale su i policija, i vojska, i vlasti, i krizni štab. Problem je bio što se policija izmešala s kriminalcima, tamo su bili neki Peja, Saša, Legija, sve ista bratija, kriminalac do kriminalca", kazao je Davidović, imenujući vođe "arkanovaca". Kao obrazac delovanja paravojski, poput "žutih osa", "arkanovaca" ili "crvenih beretki" koje je nazvao "psima rata" i "kriminalcima", Davidović je naveo da su po dolasku u gradove odmah preuzimale kontrolu nad policijskim stanicama, dok je regularna policija "ćutala", iako je bila sposobna da ih razoruža i pohapsi.

Komentarišući naredbe o suzbijanju paravojski, koje mu je Karadžić, tokom unakrsnog ispitivanja, predočavao, Davidović je rekao:

"Ja nisam znao da ste vi pisali ovoliko naredbi protiv paravojski, ali mi nije jasno kako je moguće da niste imali ljude koji bi to i obavili na zakonit način. Da sam ja imao tu vašu podršku, ja bih se vratio u Republiku Srpsku i budite uvereni da vi danas ne biste bili tu gde jeste".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: