HR: Ko će potpisati pristupanje EU?

Posle objavljivanja datuma ulaska u EU, važno pitanje u Hrvatskoj postalo je ko će staviti potpis na pristupni ugovor Ivo Josipović ili Jadranka Kosor.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.06.2011.

20:45

Default images

Premijerka Jadranka Kosor iz Hrvatske demokratske zajednice više puta je izjavila da će ga potpisati ona, prenose hrvatski mediji.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, pozivajući se na pravnu praksu EU, smatra da je on nadležan za donošenje odluke o tome ko će potpisati ugovor o pristupanju Hrvatske EU.

Potpredsednik hrvatskog Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks rekao je da je to pitanje u nadležnosti Vlade.

"Po ustavu i zakonu o sklapanju i izvršavanju međudržavnih ugovora i prema postojećoj praksi, odluku o pokretanju postupka za sklapanje međudržavnog ugovora o pristupanju Uniji donosi Vlada, a u toj se odluci određuje i ko će biti ovlašćeno lice za potpisivanje pristupnog ugovora", rekao je Šeks.

"Promenama Ustava iz 2010. utvrđeno je da međudržavne ugovore sklapaju predsednik, Vlada ili Sabor, u zavisnosti od prirode i sadržaja medjudržavnih ugovora. Ugovor o pristupanju Hrvatske EU doneće se se na osnovu pregovaračkog procesa koji je vodila vlada, prema tome, postoji ustavno i zakonsko uporište da vlada, odnosno njena predsednica, i potpiše taj ugovor", rekao je Šeks.

Iz EU su ranije poručili da će ugovor biti potpisan kada budu pripremlena sva akta i da je svejedno ko će potpisati ugovor, a da to može učiniti i tehnička vlada ili vlada u ostavci.

Za Hrvatsku je važno i kada će pristupni ugovor biti potpisan jer od toga dalje zavisi termin održavanja referenduma o pristupanju, ali i datum izbora za Sabor.

Josipović i opozicija traže da se izbori održe pre referenduma kako stavovi građana o političkim strankama ne bi uticali na raspoloženje o ulasku u EU, što je, kako se čini prihvatila i vlada.

Pristupni ugovor treba da bude potpisan na samitu EU, posle čega u Hrvatskoj treba da bude održan referendum, a zatim sledi postupak ratifikacije tog ugovora u zemljama članicama EU.

Hrvatska je u Briselu, poslednjeg dana mađarskog predsedavanja Evropskoj uniji, zatvorila poslednja četiri pregovaračka poglavlja i time i formalno zaključila pristupne pregovore sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: