Skoplje: Zašto se povlači Milošoski

Skoplje -- Makedonski šef diplomatije Antonio Milošoski danas iznenadio javnost odlukom da se povuče sa funkcije na kojoj je bio punih pet godina.

Izvor: B92
Podeli

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Makedonije neće biti šef diplomatije u novoj makedonskoj vladi.

On je saopštio da se povlači iz ličnih razloga, ali nezvanično se spekuliše da ne želi da učestvuje u pregovorima o promeni imena Makedonije.

Milošoski je bio jedini ministar čiji se opstanak na funkciji uopšte nije dovodio u pitanje. On je ovaj potez zvanično obrazložio željom da se posveti porodici.

"Pitanje je bilo da li da budem dobar ministar ili dobar otac", rekao je Milošoski.

On ipak nije odgovorio direktno na pitanje da li njegovo povlačenje iz Vlade premijera Nikole Gruevskog znači da je on politička žrtva makedonsko-grčkog spora oko imena.

Ovdašnji analitičari prognoziraju da je moguće u narednih nekoliko meseci Atina i Skoplje da postignu kompromis koji će za Makedoniju značiti ekspresno članstvo u NATO.

Raste pritisak na Vladu premijera Gruevskog da se reši spor oko imena. Američki ambasador u Skoplju Filip Riker prekjuče je naglasio da je baš sada momenat kada lideri dveju zemalja treba da reše spor oko imena.

Kao indikator da će i evroatlanske integracije biti prioritet nove Vlade, smatra se to što je najverovatnije vicepremijersko mesto za evrointegracije dobila stranka Alija Ahmetija, nekadašnjeg vođe OVK, koji ostaje koalicioni partner Gruevskog i u novoj Vladi.

strana 1 od 49 idi na stranu