FH: Ista ocena za Srbiju i Hrvatsku

Vašington -- Hrvatska i Srbija su ostvarile skroman napredak demokratskog razvoja i dele istu ocenu u izveštaju "Nacije u tranziciji 2011" organizacije "Fridom haus".

Izvor: Tanjug
Podeli

Radi se komparativnom istraživanju demokratskog razvoja 29 zemalja od centralne Evrope do Euroazije, koje je obavila organizacija sa sedištem u Vašingtonu.

U istraživanju se daje ocena od 1 za najbolje do 7 za najgore stanje na nekom od sedam društvenih područja, a Srbije i Hrvatska dele zbirnu ocenu 3,64.

Dobile su istu ocenu za područja korupcije (4,25), nezavisnosti medija (4,00) i izbornog procesa (3,25).

Civilno društvo u Srbiji s ocenom 2,25 bolje je ocenjeno od hrvatskog koja ima 2,50, demokratsko upravljanje na nacionalnom nivou bolje je u Hrvatskoj koja ima ocenu 3,50 nego u Srbiji koja ima ocenu 3,75, dok je Srbija s ocenom 3,50 bolja od Hrvatske (3,75) kad je u pitanju uprava na lokalnom nivou.

Hrvatska je s ocenom 4,25 nešto bolja u području pravosuđa od Srbije koja ima 4,50.

Promene u odnosu na 2010. kad su Hrvatska i Srbija podelile ocenu 3,71, odnose se na napredak u obe zemlje u područjima civilnog društva i borbe protiv korupcije. U svim ostalim sektorima stanje je ostalo nepromenjeno.

Bolje rezultate od Hrvatske i Srbije imaju Slovenija i Estonija (obe s ocjenom 1,93), Letonija (2,14), Češka (2,18), Poljska (2,21), Litvnija (2,25), Slovačka (2,54), Mađarska (2,61), Bugarska (3,07) i Rumunija (3,43).

Dok su Srbija i Hrvatska napredovale, a Slovenija zadržala prošlogodišnju ocenu, stanje se pogoršalo na Kosovo koja sada ima ocena 5,18 dok je lane imalo 5,07, Bosna i Hercegovina koja sada ima 4,32, a lane je imala 4,25, Albanija koja sada ima 4.04, a lane je imala 3,93, kao i Makedonija i Crna Gora koje sadaju ima po 3,82 a lane su imale 3,79.

Tri najgore rangirane zemlje su Turkmenistan i Uzbekistan s ocenom 6,9 i Belorusija s ocenom 6,57.

Hrvatska kao model za EU-integracije

U izveštaju za Hrvatsku koji prenosi tportal.hr piše da Hrvatska u okviru balkanskog regiona danas teži ulozi odgovornog vođe i modela za EU integracije.

Hrvatska spoljna politika usredsređena je na normalizaciju odnosa sa susedima i promovisanje stabilnosti.

Ističe se da je nekoliko državničkih poseta Srbiji u 2010. doprinelo srdačnim, iako ne još prijateljskim odnosima i da je Hrvatska unapredila odnose sa Slovenijom.

Na planu unutrašnje politike, ističu se slučajevi u području korupcije i najviši zvaničnici, bivši vicepremijer Damir Polančec koji je osuđen je na 15 meseci zatvora, dok je bivši premijer Ivo Sanader uhapšen u Austriji. Zbog ekonomske situacije i novih skandala, palo je i poverenje u izabrane političke zvaničnike.

Nakon prošlogodišnjih energičnih napora u borbi protiv korupcije na najvišem nivou, povećan je rejting Hrvatske u tom području, a veću ocenu za civilno društvo dobila je zbog povećanog učešća javnosti u građanskim inicijativama, navodi portal.

strana 1 od 49 idi na stranu