Hrvatska traži izručenje Paravinje

Zagreb -- Hrvatska je danas i zvanično od BiH zatražila izručenje Dragana Paravinje koji je po svom priznanju ubio maloletnu Antoniju Bilić iz Drniša.

Izvor: Beta
Podeli

"Očekujemo odgovor u najkraćem roku", rekla je portparolka hrvatskog ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Hrvatska se nada da će Paravinja biti izručen toj zemlji, a ne Srbiji koja je takođe najavila da će tražiti njegovo izručenje zbog krivičnog dela silovanja i pokušaja silovanja.

U Hrvatskoj su protiv Dragana Paravinje pokrenute dve istrage, jedna zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja i druga zbog pokušaja silovanja 25-godišnje autostoperke kod Omiša u junu 2010.

Istovremeno, nastavlja se potraga za nestalom Antonijom Bilić, koja je poslednji put viđena kako ulazi u kamion na mostu preko reke Čikole 7. juna, i danas je nastavljena.

U potrazi učestvuje oko 160 policajaca, ronilaca, pripadnika gorske službe spašavanja i vatrogasaca.

Osim korita reke Krke ronioci i pripadnici slovenačke vojske i specijalaca sonarnim uređajem pretraživaće akumulacijsko jezero kod Gračaca, kod mesta Štikade.

Teren snimaju i dve bespilotne letelice Hrvatske vojske.

Podsetimo, vozač kamiona Dragan Paravinja uhapšen je 26. juna u Republici Srpskoj, gde se krio četiri dana, a trenutno se nalazi u zatvoru u Istočnom Sarajevu. Osnovni sud Sokolac na osnovu centralne poternice Paravinji je odredio pritvor zbog silovanja koje je na tom području
počinio 2005. godine.

Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana poternica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a pravosnažno je osuđen na 4, 5 godine zatvora. Hrvatska tereti Paravinju za ubistvo Antonije Bilić i dva pokušaja silovanja u Hrvatskoj.

On je državljanin Hrvatske i Srbije, ali ne i BiH.

strana 1 od 49 idi na stranu