Sveti Stefan: Počeo SEECP sastanak

Na crnogorskom ostrvu Sveti Stefan počeo je sastanak šefova država ili vlada zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 30.06.2011.

11:04

Default images

Na tom skupu učestvuje i predsednik Srbije Boris Tadić.

Sastanak je otvorio crnogorski predsednik Filip Vujanović, koji je tom prilikom izjavio da je regionalna saradnja najbolja preporuka u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

"Crna Gora je pristupila SEECP kao 11 članica, uvidevši da je organizacija posvećena saradnji, i da su države članice usmerene ka istinskoj valorizaciji saradnje u regionu" rekao je on i dodao da je Crna Gora predsedavanje ovim procesom doživela kao šansu za promociju mira, dobrosusedstva i stabilnosti regiona.

"Proces saradnje je odlučno posvećen regionalnoj saradnji, što je najbolja preporuka za integraciju u evropske i evroatlanstke strukture", kazao je Vujanović.

Završetak pregovora Hrvatske sa EU je dodatni podsticaj za sve države našeg regiona, i znak da je EU otvorena za dalja proširenja, dodao je on, a hrvatski predsednik Ivo Josipović je rekao da će se njegova zemlja, kada uđe u EU, neumorno zalagati za dalje širenje unije i istupati protiv pritisaka i novih uslova za buduće članice.

"Dinamika i brzina zavisiće od vas, ali će Hrvatska držati vrata otvorena i takođe će biti protiv pritisaka i novih uslova", poručio je on na skupu na Svetom Stefanu.

Govoreći o odnosima Hrvatske sa BiH i Srbijom, Josipović je istakao da "jedni drugima treba da budemo najbolji susedi i partneri", a da rešavanje problema "možemo dovršiti samo sami, niko umesto nas".

Predsednik Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je BiH odlučno opredeljena za evropske integracije i založio se da se se otvorena pitanja regiona rešavaju kroz regionalnu saradnju.

"Ne krijemo da ostaje još dosta otvorenih pitanja, ali postoji i spremnost i volja da se ona reše. Moramo biti spremni da iskoristimo dijaloške kapacitete ovog foruma za otkalanje blokada i za saradnju, kako bismo napredovali u buducnnosti", naveo je Radmanović.

Prema njegovim rečima, krajem ove godine očekuje se da sve zemlje zapadnog Balkana pređu u višu fazu pristupanja EU, a stupanje Hrvatske u članstvo u Uniji biće novi izazov i podsticaj da se udvostručen napori BiH na evropskom putu.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će u fokusu srpskog predsedavanja SEECP-om u narednih godinu dana biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, napredovanje regiona ka EU i rešavanje otvorenih pitanja u regionu.

Albanski predsednik Bamir Topi je ocenio da će region ulaskom Hrvatske u EU imati "još jedan glas" u Uniji.

Topi je rekao da veruje u zajedničku evropsku perspektivu regiona, ali i da regionalne incijative treba da prihvate "nove realnosti i rešavaju otvorena pitanja u regionu", navodeći u tom kontekstu pitanje, kako je kazao, "mlade države Kosova". Na današnjem samitu na Svetom Stefanu učestvuju i predsednici Makedonije i Moldavije Đorđe Ivanov i Mariano Lupu, premijer Bugarske Bojko Borisov kao i ministri inostranih poslova Turske i Grčke Ahmet Davutoglu i Stavros Lambrinidis.

Proces saradnje Jugoistočne Evrope je regionalna inicijativa utemeljena juna 1996. godine na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Jugoistočne Evrope u Sofiji, sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusedskih odnosa između zemalja regiona i njegovog transformisanja u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.

Inicijativu čini 12 država: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija i Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: