"Nismo pričali o prodaji Luke"

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić za B92 kaže da sastanak sa Milanom Bekom juče u vladi nije bio u vezi sa prodajom Luke Beograd, već sa njenim radom.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

12:33

Default images

Mrkonjić navodi da se već 3 - 4 meseca vode razgovori sa Lukom o tome koliko se ispunjavaju lučke delatnosti i lučki poslovi, što su inače obaveza te firme.

"Mi smo na inicijativu Verice Barać izvršili inspekciju i videli šta i kako radi Luka Beograd. O tome šta nije u redu u poslovanju smo obavestili Luku i to je bila tema našeg razgovora", kaže Mrkonjić.

Ministar Mrknjić ističe i da je napravljena komisija koja je utvrdila "da se ipak lučki kapaciteti ne koriste u punom kapacitetu za potrebe Luke".

"Zato smo razgovarali o iznajmljivanju lučkog prostora našim umetnicima, što je jedna vrlo pozitivna aktivnost, i ništa drugo. Mi smo to konstatovali i dogovrili se sa lučkim rukovodstvom i mislim da je to sada u redu", izjavio je za B92 Milutin Mrkonjić ne želeći da iznosi druge detalje jučerašnjeg razgovora sa Milanom Bekom u Vladi Srbije.

Ministar za infrastrukture dodaje i da on nije nadležan da se bavi prodajom Luke Beograd.

"Ono što je moj interes, cilj i obaveza jeste da brinem o tome da lučki kapaciteti koji su važni za državu rade i to je bila tema našeg razgovora. Nikakva druga priča oko prodaje ili kupovine Luke, ništa nije bilo reči o tome sa gospodninom Bekom, a ja inače nisam ni nadležan za te stvari", ponavlja Mrkonjić.

On dodaje da je ovih dana obišao još dve luke koje su važne za državu, apatinsku i novosadsku, kako bi uvideo kakvo je stanje u kome one rade.

Luka čeka poziv na razgovor sa Đilasom

Luka Beograd (Arhiva, Tanjug)
U međuvremenu je stiglo još jedno saopštenje iz Luke Beograd i to kao odgovor gradonačelniku Draganu Đilasu.

Rukovodstvo Luke navodi da je spremno da razgovara sa gradonačelnikom Beograda o razvoju Luke i tog dela grada, ali ne i o tome da prodaju akcije za 40 miliona evra, koliko je Dragan Đilas javno ponudio.

"Razumećemo Grad ako nije u situaciji ili nema interes da plati veću cenu od ponudjenih 40 miliona evra za Luku ali to na žalost, nije
bila cena našeg sticanja
", navodi se u saopštenju za javnost.

Kako se dodaje, akcije Luke Beograd su ih koštale sa dokapitalizacijom oko 54 miliona evra.

Kako se dodaje razrešenje spora između Luke Beograd i Grada može da bude pred sudom, ali može i putem dogovora. Rukovodstvo Luke je saopštilo da će na sastanku "koji očekuju" predložiti da se razmotre i drugi modeli ekonomske saradnje na principima privatno javnog partnerstva, u kojima će i grad ostvariti značajne finansijske efekte.

Neozbiljna trgovina u medijima

Povodom gotovo svakodnevnih izjava o prodaji Luke Beograd, oglasile su se i parlamentarne stranke koje ocenjuju da je "trgovina u medijima neozbiljna".

Dejan Ranđić iz LDP-a isitče da je javnost uskraćena za odgovora na mnoga pitanja.

"To su pitanja počev od osnovnog odgovora šta bi se u ovom slučaju kupovalo, da li bi se kupovalo preduzeće koje se bavi lučkom delatnošću i kolikim zemljištem ono raspolaže. Procene su različite i kretale su se od 60, 100, 120 ili 200 hektara, kaže Ranđić za B92.

LDP ističe da su i dalje otovrena pitanja koja je namena tog zemljišta i šta su efekti te kupovine.

Radikali pak u prvi plan ističu "nelogičnu računicu".

"Javnost je upoznata sa tim da je Luka Beograd prodata za 40 miliona evra, a sada Beko navnod traži 74 miliona evra. I na taj način bi grad Beograd omogućio Beku da stekne čak 34 miliona evra!", kaže Bojan Mladenović iz SRS.

SRS se zalaže za to da Beograd može da otkupi Luku ali za 40 miliona evra plus kamate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: