Optužnica protiv Mladića utemeljena

Optužnica protiv Ratka Mladića čvrsto je uteljemena, a Tužilaštvo preduzima sve kako bi ubrzalo postupak protiv njega, izjavio glavni haški tužilac Serž Bramer.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.06.2011.

10:59

Default images

"Imamo vrlo čvrst temelj za predmet Mladić. Ali, naravno da moramo da utvrdimo njegovu individualnu krivičnu odgovornost za te zločine i oslanjaćemo se na neke dokaze koji nisu morali nužno biti predstavljeni u predmetima koji se vode protiv drugih optuženika", kazao je Bramerc u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

Prema Bramercovim rečima, optužnica protiv Mladića već je organizovana i usklađena sa optužnicom protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, i da će biti koncentrisana na kampanju etničkog čišćenja, maltretiranje civila u Sarajevu, genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Bramerc je posebno naglasio da je Tužilaštvo u Hagu u proteklih 17 godina mnogo naučilo o kaznenom postupku u velikim i složenim predmetima ratnih zločina, što će biti od velike koristi u slučaju protiv bivšeg komandanta bosanskih Srba.

Glavni haški tužilac smatra da bi u Mladićevom slučaju bilo najbolje kada bi ga branio advokat, a ne da to čini sam optuženik, kao u Karadžićevom slučaju.

On je dodao da i dalje očekuje od vlasti Srbije da uhapse Gorana Hadžića, ali i Radovana Stankovića koji je u Srbiju pobegao iz zatvora u BiH gde je zbog ratnih zločina osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevu kod Zrenjanina, a Haškom tribunalu izručen je 31. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: