Optužnica protiv Mladića utemeljena

Sarajevo -- Optužnica protiv Ratka Mladića čvrsto je uteljemena, a Tužilaštvo preduzima sve kako bi ubrzalo postupak protiv njega, izjavio glavni haški tužilac Serž Bramer.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Imamo vrlo čvrst temelj za predmet Mladić. Ali, naravno da moramo da utvrdimo njegovu individualnu krivičnu odgovornost za te zločine i oslanjaćemo se na neke dokaze koji nisu morali nužno biti predstavljeni u predmetima koji se vode protiv drugih optuženika", kazao je Bramerc u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

Prema Bramercovim rečima, optužnica protiv Mladića već je organizovana i usklađena sa optužnicom protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, i da će biti koncentrisana na kampanju etničkog čišćenja, maltretiranje civila u Sarajevu, genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Bramerc je posebno naglasio da je Tužilaštvo u Hagu u proteklih 17 godina mnogo naučilo o kaznenom postupku u velikim i složenim predmetima ratnih zločina, što će biti od velike koristi u slučaju protiv bivšeg komandanta bosanskih Srba.

Glavni haški tužilac smatra da bi u Mladićevom slučaju bilo najbolje kada bi ga branio advokat, a ne da to čini sam optuženik, kao u Karadžićevom slučaju.

On je dodao da i dalje očekuje od vlasti Srbije da uhapse Gorana Hadžića, ali i Radovana Stankovića koji je u Srbiju pobegao iz zatvora u BiH gde je zbog ratnih zločina osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevu kod Zrenjanina, a Haškom tribunalu izručen je 31. maja.

strana 1 od 48 idi na stranu