Godišnjica stradanja Srba u Jadovnu

U Jadovnu kod Velebita se održava komemoracija povodom 70 godina od stradanja Srba, Jevreja i Roma u tom ustaškom logoru.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2011.

10:42

Default images

Prema različitim podacima, u logoru koji su osnovale Ustaše, od maja do avgusta 1941. stradalo je oko 40 hiljada ljudi, a više od 90 odsto su bili srpske nacionalnosti.

Komemoraciji će prisustvovati i predsednik Srbije Boris Tadić dok će predsednik Hrvatske Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor biti predstavljeni preko specijalnih izaslanika kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Jedan od organizatora komemoracije predsedni Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac rekao je da Tadićev nedolazak na proslavu 20 godina hrvatske državnosti i dolazak u Jadovno ne bi trebalo da izazovu negativne reakcije u hrvatskoj javnosti.

"Za dolazak na proslavu godišnjice nisu bile stvorene pretpostavke kao što su unutrašnje prilike i razlike u načinu obeležavanja. Uzevši u obzir to da je Jadovno takvo mestokoje predsednik Srbije prvi put posećuje , nema razloga da se pravi negativna kampanja, tim pre što je u Jadovnu stradalo nekoliko bliskih rođaka sa majčine strane i mislim da će javnost to imati na uzmu", rekao je Pupovac za B92.

Josipovića će predstavljati Vesna Pusić, predsednica Nacionalnog odbora Sabora zadužena za evrointegracije i predsednica Hrvatske narodne stranke a Kosorovu ministar kulture Jasen Mesić.

Josipović je prošle godine u Jadovnom odao poštu žrtvama i izrazio saosećanje sa svima koji su na tom strašnom mestu izgubili svoje najmilije.

Jadovno, jedno od najvećih ustaških gubilišta

Komemoraciju u Jadovnu organizuje SNV u saradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Gornjokarlovačkom eparhijom SPC, Udruženjem "Jadovno 1941" i Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske.

Logor Jadovno osnovale su vlasti nacističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH), na planini Velebit, u Lici, ubrzo po osnivanju NDH 1941. godine.

Jadovno je, uz Jasenovac, bilo najveće ustaško gubilište u Drugom svetskom ratu. Istoričar dr Đuro Zatezalo iz Karlovca precizno je evidentirao, po imenu i prezimenu, više od 10.000 ubijenih.

Logor je, krajem avgusta 1941. zatvorila italijanska vojska. Osnovao ga je jedan od najbližih saradnika Ante Pavelića, Eugen Dido Kvaternik, a zapovednik logora bio je Stjepan Rubinić iz Gospića.

Memorijalni centar, podignut desetak godina posle Drugog svetskog rata na mestu logora Jadovno, devastiran je početkom devedesetih.

U Jadovnom se nalazio i spomenik, rad vajara Ratka Petrića, uništen 90-ih godina, koji je u međuvremenu obnovljen i biće otkriven u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: