Policijska tortura na Jutjubu

Na Jutjubu postavljen je snimak gde se vidi kako muškarac u policijskoj uniformi nogama i glavom udara mladića u prostoriji koja izgleda kao policijska stanica.

Izvor: FoNet

Subota, 25.06.2011.

21:48

Default images

Ministar policije Ivica Dačić kratko je za B92 rekaoda je on već dao nalog da se svi koji su u njemu učestvovali suspenduje.

On je dodada da je snimak star godinu dana i da se radi na utvrđivanju svih okolnosti ovog incidenta.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zatražio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovede istragu kako bi se utvrdila autentičnost snimka.

Ukoliko je snimak autentičan, reč je o klasičnom primeru torture, pa Helsinški odbor poziva MUP da se preduzmu sve zakonom predviđene mere, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Helsinški odbor sa pažnjom pratiti razvoj događaja vezanih za taj slučaj, pošto je "pitanje policijskog postupanja tokom pritvora u policijskim stanicama u Srbiji i dalje jedna od najspornijih tačaka u procesu suzbijanja torture".

Na snimku načinjenom u prostoriji koja podseća na policijsku stanicu, navodni policajac najpre udara glavom mladića u civilu, a potom ga još nekoliko puta udara u noge i više puta mu govori "zatvori oči", "nemoj da me gledaš, treba da me prijaviš posle".

Na snimku se vidi još jedan muškarac, takođe u policijskoj uniformi, a čuje se još jedan glas osobe koja snima celu scenu.

Video-klip postavljen je 24. juna pod naslovom "Srpska policija? Iživljavanje nad romskim mladićem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: