Josipović: Usklađivati interese

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio povodom 20 godina od proglašenja hrvatske nezavisnosti da se odnosi Hrvatske i Srbije moraju brže izgrađivati.

Izvor: Beta

Petak, 24.06.2011.

23:20

Default images

On je rekao da sadašnja generacija političara mora da pronađe način za usklađivanje interesa dve države.

"Različiti interesi su normalna stvar. Moramo da nađemo način kako da ih usklađujemo, kako da prihvatimo drugačije interese naših suseda", rekao je Josipović u intervjuu za beogradske "Novosti".

Josipović je rekao i da će posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju ostati zajednički problemi koje će Srbija i Hrvatska morati da rešavaju.

"Treba ojačati saradnju na nalaženju nestalih, možemo da nađemo način da se konačno odredi granica na Dunavu, jer imamo mnogo zajedničkih privrednih projekata upravo u toj dunavskoj regiji", rekao je Josipović.

Hrvatski predsednik je rekao da se zalaže za povratak izbeglih Srba iz Hrvatske istakavši da za ostvarenje tog cilja više nema političkih prepreka.

"Svakako tu je i pitanje izbeglica, omogućavanje svima koji žele da se vrate u Hrvatsku. Tu više nema političkih prepreka", rekao je Josipović uz napomenu da glavni problem za brži povratak izbeglih predstavljaju ekonomski problemi.

Upitan o tužbama koje su Srbija i Hrvatska podnele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde, Josipović je rekao da o povlačenju te tužbe u Hrvatskoj odlučuje vlada, ali da je više puta rekao da treba razmisliti o svrsishodnosti tužbi.

Josipović je ponovio da je interes Hrvatske da sve zemlje regiona postanu članice Evropske unije, kao i da će Hrvatska podržati sve svoje susede na putu ka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: