File: U EU bez problema u regionu

Brisel -- Evropski komesar Štefan File izjavio je da države EU "nisu voljne da prihvate bilo koju novu članicu koja ima otvoreno pitanje sa susedima ili u regionu".

Izvor: FoNet, Beta
Podeli

On je rekao da pitanje Kosova nije obuhvaćeno Upitnikom Evropske komisije o evropskim reformama u Srbiji.

File je to rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, koji je rekao da nije čuo od komesara za proširenje Štefana Filea da je novi uslov za pridruživanje EU priznanje Kosova.

"Kad je reč o priznavanju Kosova od strane Srbije danas, sutra ili kroz tri meseca, godine ili veka odsad, moj stav je isti", naglasio je šef srpske diplomatije.

File i Jeremić su time odgovorili na pitanje novinara kako tumače izjave poslanika vladajućih stranaka u nemačkom parlamentu da će Srbija pre ulaska u članstvo EU faktički morati da prizna nezavisnost Kosova.

File je dodao da "ne želi da spekuliše o tome da kroz par godina ne može biti stavljeno na dnevni red" pitanje priznavanja Kosova od strane Srbije.

Proširivanje EU na nove članice je, po njegovim rečima, "proces koji je zajednički jasno utvrđeni tehnički postupak i takođe političko rukovođenje tim procesom, jer na kraju tog procesa su dvadesetsedam zemalja članica EU koje donose odluku jednoglasno".

I, kako je to objasnio evropski komesar, "čuo sam niz komentara u članicama (EU) i nijedna od njih sad nije voljna da prihvati bilo koju novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je reč o regionu ili susedima o otud smatram da su nužni ozbiljni napori da se kroz proces proširivanja nađe rešenje za to pitanje".

"Ja poštujem mišljenja parlamentaraca zemalja članica, moj mandat je vrlo jasan kad je u pitanju Evropska komisija, a kad smo radili na
Upitniku (za Srbiju), jasno smo stavili do znanja da to ne obuhvata Kosovo", naglasio je File.

"Ja", kako je predočio, "snažno verujem da ono što je sada istinski potrebno, što ima prvenstvo, jeste da se postigne dogovor o nekim praktičnim pitanjima u dijalogu Beograd-Priština".

"Moje viđenje je da se ti razgovori kreću u valjanom pravcu i da ćemo neke opipljive ishode imati kroz nekoliko nedelja", istakao je File.

"Vrlo smo dosledni u naglašavanju doprinosa Srbije regionalnoj saradnji, doprinosa Srbije da se obezbedi da u taj proces budu svi uključeni što je važan elemenat za dalji napredak Srbije na putu proširivanja-već sam više puta istakao da je važno da se na kraju tog puta nađe rešenje za to važno regionalno pitanje", stavio je do znanja evropski komesar za proširenje.

Jeremić je s Fileom razgovarao o tome šta konkretno vlasti u Beogradu treba učine da bi se do oktobra Evropska komisija mogla dati povoljno "Mišljenje" o ostvarenim evropskim reformama i predložiti Savetu ministara EU da Srbiji odobri status kandidata za članstvo i, što Komisija namerava, takođe datum pregovora o tome.

File je posebno podvukao da srpske vlasti moraju najveću pažnju posvetititi vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i usvajanju zakona o restituciji.

Posle sastanka sa Fileom, Jeremić je novinarima ponovio stav da Srbije nikada neće priznati kosovsku nezavisnost, i dodao da će prioritet spoljne politike biti regionalna saradnja.

Što se unutrašnjih pitanja tiče, rekao je Jeremić, važno je da Srbija nastavi reforme, kako bi dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije, kao i da dijalog sa Prištinom uskoro donese konkretne rezultate.

File je naglasio da bi Srbija trebalo da ispuni preporuke Evropske komisije iz izveštaja o napretku iz 2010, ohrabrujući Vladu Srbije da nastavi i ubrza rad po pitanju uspostavljanja vladavine prava, borbe protiv kriminala i korupcije i rešavanju imovinskih pitanja.

On je istakao važnost dijaloga Beograda i Prištine i potrebu skorog rešavanja konkretnih pitanja koja će poboljšati život ljudi u regionu.

Podsetimo, poslanici Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merker rekli su da će Srbija na kraju pregovora o pridruživanju EU morati da prizna Kosovo ili poslanici nemačke skupštine neće odobriti njeno članstvo. Osim Jeremića, to su demantovali i šef beogradskog tima u pregovorima s Prištinom Borko Stefanović i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Ima volje, ali je malo urađeno

S druge strane, Jeremić je rekao da u Evropskoj komisiji postoji najbolja volja da izveštaj o napretku Srbije ka Evropskoj uniji bude pozitivan, ali da treba iskreno reći da Srbija dosta toga nije uradila i da to mora da završi.

Vrata su otškrinuta, ali mnogo više posla treba uraditi u Srbiji, nego van njenih granica, ocenio je on.

Jeremić je novinarima rekao i da je s Fileom razgovarao o tome gde je Srbija u procesu zajedničkog rada sa Evropskom komisijom u pripremi izveštaja koji će imati ključnu važnost za političke odluke do kraja godine.

Poslu treba pristupati racionalno i bez euforije, jasno ispuniti niz kriterijuma i uslova postavljenih kako bi Srbija dobila pozitivnu ocenu Evropske komisije, ocenio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 656 idi na stranu