"Hrvatski scenario" za Srbiju?

Brisel -- Hapšenje Ratka Mladića je samo jedna tačka u listi kriterijuma i reformi potrebnih Srbiji za članstvo za EU, kaže evropski komesar Štefan File.

Izvor: Deutche Welle
Podeli

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić danas boravi u Briselu gde je u planu da se sastane sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Srbiji je ostalo manje od tri meseca da ispuni uslove neophodne da EK da pozitivan izveštaj o progresu da bi sledeću godinu dočekala kao kandidat za članstvo u EU.

Sastanak ministra spoljnih poslova Srbije, Vuka Jeremića, sa evropskim komesarom za proširenje, Štefanom Fileom, dolazi u trenutku kada Brisel poziva zemlje Zapadnog Balkana da mobilišu svoje napore i posvete se preostalim izazovima na putu evrointegracija u cilju dobijanja pozitivnog izveštaje o napretku.

Srbiju, 12. oktobra, uz godišnji izveštaj o napretku u procesu evrointegracija, očekuje i mišljenje Evropske komisije o ispunjenosti uslova za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

I dok Beograd poručuje da mu je cilj kandidatura, ali i početak pregovora o pristupanju na proleće 2012, iz Brisela kažu da je pred Srbijom još dug i težak put.

Sam evropski komesar za proširenje, Štefan File, izjavio je da je hapšenjem haškog optuženika, Ratka Mladića, otklonjena velika prepreka na putu Srbije ka EU.

"Ako me pitate da li je Srbija danas bliža EU nego što je bila juče, odgovor je apsolutno da. Da li je hapšenje Ratka Mladića uklonilo preostalu listu reformi i kriterijuma koji moraju da se ispune kako bi Komisija mogla da podrži kandidaturu Srbije - nije. Ta lista je samo kraća za jednu tačku", izjavio je File.

Lista zadatka za oktobar

A na „listi“ Srbije nalaze se unutrašnje reforme u oblasti pravosuđa, izbornog sistema, borba protiv korupcije i kriminala, zakon o restituciji, ali i završetak saradnje sa Tribunalom u Hagu, kao i konkretni rezultati u dijalogu sa Prištinom.

Nezvanično, i Evropska komisija i Evropski parlament, za razliku od nekih članica EU, bliži su tzv. „hrvatskom scenariju“ - davanju Srbiji i kandidature i datuma, moguće i uslovljenog, za početak pregovora.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić kaže da je svestan da proširenje trenutno nije među prioritetima zemlja članica, da nema onih članica koje se tome oštro protive, ali da je situacija daleko od idealne.

"Mislim da ćemo se u vremenu pred nama suočiti sa striktnijim pristupom, sa sve pedantnijim insistiranjima na apsolutnoj primeni svih standarda na putu pristupanja u EU, i to na način na koji drugi pre nas nisu morali da se suočavaju", rekao je Jeremić.

Pored razgovora sa komesarom za proširenje, ministar Jeremić sastaće se u Briselu sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Jeremić će prisustvovati i otvaranju evropske kancelarije grada Niša, kao i predstavništva Naftne industrije Srbije u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 656 idi na stranu