Tužilac traži zabranu "1389"

U Ustavnom sudu Srbije održana je javna rasprava o predlogu republičkog javnog tužioca za zabranu rada Pokreta 1389.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2011.

07:20

Default images

Zamenica republičkog javnog tužioca navodi da taj pokret treba zabraniti jer njegovo delovanje karakterišu nasilje, netolerancija, međunacionalna netrpeljivost i političko nasilništvo.

Punomoćnik Pokreta "1389" Goran Petronijević je naveo da je taj pokret najveći deo svojih aktivnosti ispoljio "u zaštiti ustavnog poretka" Srbije.

Petronijević smatra da je zahtev za zabranu pokreta zapravo inicijativa nekih nevladinih organizacija.

Zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje, Slobodan Radovanović je u svojstvu republičkog javnog tužioca 25. septembra 2009. podneo Ustavnom sudu predlog za zabranu rada udruženja gradjana "Otačastveni pokret Obraz" i "1389".

Direktor JUKOM-a Milan Antonijević kaže za B92 da, kada se revidira odluka tužilaštva o pokretu "1389" ili kada se pogleda lista incidenata koju je taj pokret organizovao, kao i postupci koji se vode protiv pripadnika "1389", postaje jasno da sud može doneti odluku o zabrani.

"Naročito ako se ima u vidu da je Ustavni sud imao takvu volju i kada je reč o organizaciji 'Nacionalni stroj'. Ne sumnjam da će sud na sličan način postupiti i u ovom slučaju", smatra on.

Na pitanje zašto se toliko dugo čekalo na rasravu o ovoj organizaciji, pogotovo što je zahtev tužilaštva star oko dve godine, Antonijević kaže da je u pitanju nepostojanje političke volje, koja se pojavljuje tek nakon vrlo jasnih akcija organizacije "1389" i "Obraza", a koje su bile usmerene protiv većeg broja građana i većeg kršenja ljudskih prava.

"To je dovelo do toga da se politička volja promeni i da se više ne pruža podrška ovim organizacijama. Podsetiću da su ranije ove organizacije bile finansirane i od strane pojedinih javnih preduzeća, imale su prilično jaku političku podršku iz stranaka koje su tada bile u vladi Srbije i to je sve govorilo da USS, koji nažalost u Srbiji prati puls politike nije bio dovoljno jak da donosi takvu odluku", kaže Antonijević.

On se nada da će USS voditi paralelan proces, kada je u pitanju zahtev za zabranu rada organizacije "Obraz", odnosno da neće, kao u slučaju sa zabranom "Nacionalnog stroja", čekati da se taj proces okonča pa da se pokrene rasprava o zabrani "1389".

Podsetimo, Ustavni sud zabranio je početkom juna neonacističkoj organizaciji "Nacionalni stroj" da deluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje, utvrdivši da je tajno udruženje čije je delovanje zabranjeno saglasno Ustavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: