Ponovo odloženo suđenje Vaciću

Suđenje Miši Vaciću, lideru ultradesničarske organizacije Naši 1389, ponovo odloženo na zahtev odbrane, koja je osporila legitimitet svedoka iz LGBT zajednice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2011.

12:46

Default images

Sudija Ivana Ramić prilikom odlaganja glavnog pretresa 7. aprila 2011. napomenula je da će insistirati da se sledeće ročište održi, ali se to ipak nije desilo.

Odbrana okrivljenog je prethodno više puta odlagala ročišta uz razne izgovore.

Gej-strejt alijansa je saopštila da je današnje suđenje odloženo ponovo na zahtev odbrane koja je pokušala da ospori legalitet pozvanog svedoka Lazara Pavlovića, predsednika GSA.

Naime, odbrana je tvrdila da Pavlović nema dokaz da je baš on ovlašćen da predstavlja organizaciju i da treba da dostavi ovlašćenje od GSA da je on izabran da je predstavlja u ovom slučaju.

GSA je nakon te primedbe sudiji, odbrani okrivljenog i tužilaštvu na licu mesta dostavila rešenje Agencije za privredne registre, koja dokazuju da je Lazar Pavlović ovlašćeno lice.

"Međutim i pored toga, na dalje insistiranje odbrane i uz potpuno pasivan odnos tužilaštva, sudija je donela odluku da ročište ponovo odloži za 5. septembar 2011. i obavezala je Lazara Pavlovića da dostavi ovlašćenje od strane GSA o predstavljanju organizacije u ovom sudskom procesu", navodi ta organizacija.

GSA se zato pita da li sudstvo u Srbiji može tumačiti postojeće zakone po slobodnom nahođenju ili se pozivati na njih selektivno, a pre svega da li uopšte postoji volja da se suđenje Miši Vaciću napokon održi?

Podsećamo, postupak protiv Miše Vacića vodi na osnovu optužnice za širenje rasne i druge diskriminacije za vreme organizovanja Povorke ponosa 2009. i nedozvoljeno držanje oružja. Ovo je prvi put u domaćoj sudskoj praksi da se neko od predstavnika ili članova desničarskih ekstremističkih organizacija tereti po osnovu člana 387 KZ-a zbog nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama.

Ustavni sud Srbije je najavio da će do kraja jula doneti odluku o zahtevu Tužilaštva da se zabrani rad organizacija Obraz i 1389 Naši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: