U Srbiji najbolje uspeva korupcija

U Srbiji ništa ne uspeva tako dobro kao korupcija, ona je sistemski podržana i negovana.

Izvor: FoNet

Utorak, 07.06.2011.

14:05

Default images

Generator i izvor korupcije je izvršna vlast, ocenio je predstavnik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović.

On je, dodao da posle vlasti, razvoj sistemske i ozbiljne korupcije podstiče i pravosuđe, "reformisano na ovaj naopaki i nakazni način način".

Dobrašinović je na predstavljanju časopisa "Dosije korupcija", objasnio da takvo pravosuđe nije spremno da se suprostavi koupciji na ozbiljan način.

"Osim njih, deo odgovornosti jeste i na političkim partijama, koje generišu takvu političku elitu kakvu danas imamo , a ona je, po svojoj suštini, gramziva, pohlepna i neosetljiva na probleme društva", konstatovao je Dobrašinović.

On je ukazao da je u borbi protiv sistemske korupcije veoma važna uloga građanskog društva, koje međutim, koliko god se trudilo, u ovom trenutku nema jasne i artikulisane odgovore na koprupcijske izazove.

Na izdavanje "Dosijea korupcija" tu koaliciju su, kako je objasnio, motivisali oni koji su sajtove čija izrada košta 500 evra plaćali 30.000 ili 25.000 evra ili "oni koji nepostojeće sajtove plaćaju 30.000 evra.

"Oni koji za sedam ili deset dana oglašavanja na turniru za jedan plakat plaćaju pola miliona evra i koji kažu da je sve to normalno i logično, oni koji za jedan softver, čiji sadržaj nama nije dostupan, plaćaju preko milion evra",precizirao je Dobrašinović.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je da svi građani na svojoj koži osećaju da je korupcija u državi prestala biti šala i da je borba protiv nje zadatak koji je odavno prešao dimenzije u okviru kojih je problem mogla da rešava vlast.

"Korupcija u ovom društvu je postala sistemska i s njom se možemo obračunati jedino ako angažujemo sve resurse koje društvo ima. A ti resursi su, što je jako dobro, prisutni u nevladinom sektoru", naglasio je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: