Tope se jezgra reaktora u Fukušimi

Tokio -- Japanske vlasti zvanično su potvrdile da je došlo do topljenja jezgra u tri reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima-Daići, teško oštećenoj u zemljotresu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Agencija za nuklearnu energiju je objavila analizu kojom je došla do ovog zaključka, prenosi agencija “Djidji Pres”.

To je sada prvi put da su zvanične vlasti Japana potvrdilei da je došlo do topljenja jezgra u sva tri reaktora u Fukušimi, u šta su sumnjali međunarodni eksperti odmah posle incidenta.

Energetski koncern “Tepco”, u čijem je vlasništvu elektrana, koja je teško oštećena tokom zemljotresa i cunamija 11.marta, je prošlog meseca saopštila da je došlo do topljenja jezgra u reaktoru jedan.

Tada je “Tepco” izneo samo podatak da postoji mogućnost da je došlo do topljenja jezgra i u ostala dva reaktora.

Topljenje jezgra nuklearnog reaktora predstavlja havariju nuklearnog reaktora i spada mđju najozbiljnije vrste nuklearnih incidenata.

Jezgro predstavlja fisioni materijal u obliku poluge koji pri velikoj temperaturi može izgubiti čvrstinu i počne se topiti.

Kada se jezgra reaktora počnu topiti, fisioni materijal se spušta na dno reaktorske komore. To se dešava usled nemogućnosti odvođenja toplote koju jezgro proizvodi.

Topljenje nuklearnog jezgra se smatra ozbiljnom havarijom jer može dovesti do ispuštanja radioaktivnih materija u atmosferu i trajnog zagadjenja velikog područja ako komora nuklearnog reaktora ne izdrži pritisak, prsne i ispusti radioaktivni materijal napolje.

Svet

Klinton: Borba za ženska prava

Vilnjus -- Borba za ženska prava predstavlja važan korak u 21. veku, rekla je američka državna sekretarka Hilari Klinton u Vilnjusu na skupu Zajednice demokratija.

Svet četvrtak 30.06. 23:41 Komentara: 3

Senat odlučio Petreus šef CIA

Vašington -- Američki Senat potvrdio je imenovanje generala Dejvida Petreusa za šefa američke centralne obaveštajne službe CIA, svih 94 prisutnih senatora je glasalo za.

Svet četvrtak 30.06. 22:47 Komentara: 3

UN ostaje na Golanskoj visoravni

Njujork -- Savet bezbednosti UN produžio je za 6 meseci mandat snaga UN koje već 37 godina nadgledaju poštovanje primirja na Golanskoj visoravni, između Sirije i Izraela.

Svet četvrtak 30.06. 19:25 Komentara: 0

Britanija: Štrajk službenika

London -- Na stotine hiljada radnika zaposlenih u javnom sektoru u Britaniji stupilo je danas u štrajk u znak protesta zbog najavljene reforme penzionog sistema.

Svet četvrtak 30.06. 14:07 Komentara: 3
strana 1 od 143 idi na stranu