Mladić bi mogao da optuži Srbiju

Pokušavajući da spasi sebe Ratko Mladić bi mogao teško da optuži Srbiju da je odgovorna za genocid u Srebrenici, smatra Radoslav Stojanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

12:09

Default images

Tako bi svedočenje Ratka Mladića pred Haškim sudom moglo da dovede do obnove postupka pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BIH, tvrdi on.

Iako je presudio da je u Srebrenici počinjen genocid, taj sud nije utvrdio odgovornost Srbije za to. Pitanje je da li će Mladiću sud verovati na reč, objašnjava profesor međunarodnog prava i nekadašnji zastupnik Srbije pred tim sudom.

Ukoliko na sudu kaže da je neposredno pre tih događaja razgovarao sa Slobodanom Miloševićem ili da je iz Srbije dobio naređenje za akciju, to bi moglo da dovede do obnove postupka, kaže on.

"Ako je to Mladić radio, a on to to jeste radio, streljanje ratnih zarobljenika je za mene nemoralni čin, a ako to neko može da uradi, ja se plašim da njegov moralni integritet nije na tom nivou da će on više voditi računa o Srbiji nego o sebi", objašnjava profesor Stojanović.

Međunaordni sud pravde je 2007. oslobodio Srbiju odgovornosti za genocid u Srebrenici. Međutim, Stojanović kaže da bi za obnovu postupka Mladić morao, ne samo da optuži Srbiju za učešće u srebreničkom genocidu, već da to i dokaže.

"Ako ne može da dokumentuje, teško bi išla obnova postupka, ali on je kao svedok, pazite on je svedok koji dokazuje nešto, a svedoci su legitimni dokazi pred svakim sudom. Prema tome, to bi moglo da nanese štetu ali ne verujem da bi MSP to prihvatio samo na njegovu lepu reč", dodaje on.

Agent Bosne i Hercegovine pred tim sudom Sakib Softić kaže da jedva čeka da čuje šta ratni komandant bosanskih Srba ima da kaže u Hagu, jer će dalje postupanje te zemlje zavisiti od njegovog svedočenja.

"BiH nije dokazala da genocid koji je utvrđen presudom, da za činjenje tog genocida tadašnje vojno i političko rukovodstvo SRJ, odnosno Srbije, nije znalo i to je ono što bi mi morali prezentirati sudu da bi mogli tražiti reviziju postpuka. Ja očekujem da izađu na videlo te veze koje su postojale jer, kao što ste videli, u svojim prvim izjavama Mladić je rekao da je to radio po naređenjima koja su dolazila iz Srbije", kaže Softić.

Presuda Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. potvrdila je da je Srbija naoružala i opremila snage koje su počinile genocid u Srebrenici i oko nje, tvrdi Softić i dodaje da se u jednom pasusu presude navodi da je akcija zamišljena i koordinirana iz Beograda, ali da nije postojala namera da se počini genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: