Papa: Stepinac bio protiv nacizma

Zagreb -- Papa Benedikt u Zagrebu rekao da se Alojzije Stepinac zahvaljujući hrišćanskoj savesti odupirao totalitarizmu, a u vreme nacizma branio Jevreje i pravoslavce.

Izvor: B92
Podeli

Na večernjoj misi u zagrebačkoj katedrali, papa Benedikt XVI je biranim rečima pohvalio bivšeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Stepinca je crkva proglasila blaženim, a sada u Hrvatskoj traže da bude proglašen za sveca.

Nekadašnji nadbisukup i kradinal zagrebački Alojze Stepinac, još jednom je i to od Pape proslavljen kao velikomučenik, i branilac Boga.

Alojza Stepinca, kog su jugoslovenske vlasti osudile da je sarašivao sa ustašama i Ante Pavelićem, papa Benedikt okarakterisao ga je kao velikog protivnika komunizma.

"Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj hrišćanskoj savesti, znao se odupreti svakom totalitarizmu i u vreme nacističke i fašističke diktature postao braniocem Jevreja, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, branilac svojih vernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih sveštenika", rekao je papa.

Alojzije Stepinac, za koga se pretpostavlja da je znao za dešavanja u logoru Jasenovac, i pokrštavanje nekoliko hiljada Srba, za papu je čovek koji je branio istinu i pravo čoveka da živi s Bogom.

"Njegovo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmerenih protiv Crkve tokom užasnog razdoblja komunističkoga progona. Hrvatski katolici, bili su predmet mučenja i sistematskog nasilja, koji su išli za tim da razore Katoličku crkvu, počevši od najvišeg autoriteta", rekao je poglavar Katoličke crkve.

Sadašnji papa je već dva puta posetio Hrvatsku, ali u vreme kada je bio kardinal. Njegov prethodnik Ivan Pavle II Hrvatsku je posetio čak tri puta, a u Zagrebu se ističe da Vatikan drži do dobrih odnosa s Hrvatskom i Hrvatima.

Misa u Zagrebačkoj katedrali obeležila je i kraj dvodnevne papine posete Hrvatskoj, koju su pratile do sada nezapamćene mere bezbednosti.

Region

strana 1 od 49 idi na stranu