Najkorumpiraniji lekari i policajci

Beograd -- 8,1 odsto stanovnika Srbije imalo iskustva sa korupcijom, izjavio direktor RZS-a Dragan Vukmirović predstavljajući rezultate najnovijeg istraživanja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prosečna vrednost mita datog tokom 12 meseci iznosila je 15.330 dinara, a u skoro polovini slučajeva prosečan iznos bio je 5.000 dinara.

Predstavljajući prve rezultate on je rekao da su građani u skoro 55 odsto slučajeva mito davali lekarima, potom policiji 38,5 procenata, a zatim medicinskim sestrama, službenicima katastra.

Prema rezultatima ankete, više od polovine ispitanih, čak 56,1 odsto građana, je nudilo novac, poklon ili protivuslugu državnom službeniku najčešće sa ciljem ubrzavanja i završetka procedure. U 52,2 odsto slučajeva kao mito je davan novac, a u 33,6 hrana.

Uoči poslednjih republičkih i opštinskih izbora od 6,8 odsto građana je tražen glas za neku političku stranku u zamenu za uslugu, novac, ili poklon, pokazuje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija na 83. mestu po korupciji

Predstavnik Kancelarije EU u Srbiji Adriano Martins upozorio je da je borba protiv korupcije jedan od važnih preduslova koje Srbija mora da ispuni u procesu približavanja EU i dobijanja kandidature za članstvo, istakavši da su i druge evropske zemlje u tom procesu morale da prođu isti put.

Martins je podsetio na prošlogodišnji indeks Transparensi internešenela, prema kojem je Srbija na 83. mestu po nivou korupcije od ukupno 178 zemalja.

Anketa o nivou korupcije rađena je istovremeno na teritoriji zapadnog Balkana, koja je obuhvatala države bivše Jugoslavije bez Slovenije, uključujući i Albaniju.

Istraživanje je rađeno na inicijativu i uz podršku kancelarije UN za drogu i kriminal - UNODC u Beogradu i podršku Kancelarije EU u Srbiji, a anketa je poverena RZS.

Anketa je sprovedena na uzorku od 3.000 domaćinstava na teritoriji Srbije, od 24. juna do 12. jula 2010. godine.

strana 1 od 656 idi na stranu