Najkorumpiraniji lekari i policajci

8,1 odsto stanovnika Srbije imalo iskustva sa korupcijom, izjavio direktor RZS-a Dragan Vukmirović predstavljajući rezultate najnovijeg istraživanja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.06.2011.

14:58

Default images

Prosečna vrednost mita datog tokom 12 meseci iznosila je 15.330 dinara, a u skoro polovini slučajeva prosečan iznos bio je 5.000 dinara.

Predstavljajući prve rezultate on je rekao da su građani u skoro 55 odsto slučajeva mito davali lekarima, potom policiji 38,5 procenata, a zatim medicinskim sestrama, službenicima katastra.

Prema rezultatima ankete, više od polovine ispitanih, čak 56,1 odsto građana, je nudilo novac, poklon ili protivuslugu državnom službeniku najčešće sa ciljem ubrzavanja i završetka procedure. U 52,2 odsto slučajeva kao mito je davan novac, a u 33,6 hrana.

Uoči poslednjih republičkih i opštinskih izbora od 6,8 odsto građana je tražen glas za neku političku stranku u zamenu za uslugu, novac, ili poklon, pokazuje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija na 83. mestu po korupciji

Predstavnik Kancelarije EU u Srbiji Adriano Martins upozorio je da je borba protiv korupcije jedan od važnih preduslova koje Srbija mora da ispuni u procesu približavanja EU i dobijanja kandidature za članstvo, istakavši da su i druge evropske zemlje u tom procesu morale da prođu isti put.

Martins je podsetio na prošlogodišnji indeks Transparensi internešenela, prema kojem je Srbija na 83. mestu po nivou korupcije od ukupno 178 zemalja.

Anketa o nivou korupcije rađena je istovremeno na teritoriji zapadnog Balkana, koja je obuhvatala države bivše Jugoslavije bez Slovenije, uključujući i Albaniju.

Istraživanje je rađeno na inicijativu i uz podršku kancelarije UN za drogu i kriminal - UNODC u Beogradu i podršku Kancelarije EU u Srbiji, a anketa je poverena RZS.

Anketa je sprovedena na uzorku od 3.000 domaćinstava na teritoriji Srbije, od 24. juna do 12. jula 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: