Lazarevo ipak neće biti Mladićevo

Zrenjanin -- Skupština Zrenjanina odbila je predlog odbornika SRS da se raspiše referendum u Lazarevu na kojem bi se odlučivalo o promeni naziva tog mesta u Mladićevo.

Izvor: Beta
Podeli

Za taj predlog glasala su 23 od 67 odbornika zrenjaninske skupštine.

Predsednik odborničke grupe SRS-a Saša Santovac rekao je da je predložio preimenovanje mesta u Mladićevo "poštujući želju meštana Lazareva i na osnovu zakonskih odredbi Statuta Grada Zrenjanina".

Santovac je rekao da će radikali pozvati Demokratsku stranku Srbije da zajedno podnesu inicijativu za raspisivanje referenduma, jer po zakonu na to ima pravo jedna trećina odbornika.

"Mi smo samo poštovali želju i volju tih građana. U Lazarevu žive časni i pošteni ljudi, a inicijativa da njihovo mesto ponese naziv Mladićevo jeste iz razloga što Ratka Mladića smatraju srpskim herojem", kazao je Santovac.

Momčilo Živković, meštanin Lazareva i jedan od inicijatora, rekao je da im je, osim promene naziva mesta, namera i da glavna seoska ulica koja sada nosi naziv Ive Lole Ribara bude preimenovana u Ulicu Ratka Mladića.

"Planiramo i da u kući u kojoj je uhapšen, ili nekoj drugoj napravimo nekakvo spomenobeležje. Nadamo se da će inicijativu da se selo zove Mladićevo podržati veliki broj meštana", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, u tom banatskom selu, nadomak Zrenjanina, od momenta hapšenja Mladića, veliki broj ljudi dolazi i u tamjošnjoj crkvi pali sveće za zdravlje uhapšenog generala.

U Lazarevu pored Zrenjanina 26. maja, u kući svog rođaka, uhapšen je haški begunac Ratko Mladić, nakon 16 godina skrivanja.

Društvo

Etički kodeks NVO

Beograd -- Nevladine organizacije potpisale su danas Etički kodeks organizacija civilnog društva. Kodeks potpisalo 60 organizacija.

Društvo četvrtak 30.06. 17:01 Komentara: 2
strana 1 od 116 idi na stranu