Od 2012. u EU bez zelenog kartona

Od 1. januara 2012, vozači koji se svojim automobilima upute ka EU neće morati da imaju zeleni karton, što je ušteda od 2.000 dinara.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

19:57

Default images

Građani Srbije dobili su "beli Šengen", a i njihovi četvorotočkaši od sledeće godine lakše će u inostranstvo - bez zelenog kartona.

Vozači u Srbiji u poslednje vreme uglavnom su zabrinuti zbog sve većih troškova - skuplji je benzin, nove registracije takođe.

"Od 1. januara 2012. godine kada budu krenuli u inostranstvo, odnosno u sve zemlje članice podsistema registarskih tablica, neće biti potreban zeleni karton već će ulaziti na odnosu registarskih tablica. Ono što je za njih takođe važno je da nikakvih kontrola vezanih za kontrolu osiguranja vozila neće biti", kaže Vladan Manić iz Udruženja osiguravača Srbije.

Srbija će postati 33. članica sporazuma koji važi za sve zemlje Evropske unije pa će sada put u Zapadnu Evropu biti jeftiniji za cenu zelenog kartona. Od susednih zemalja, sporazum se odnosi i na Hrvatsku dok sa Crnom Gorom ostaje na snazi bilateralni sporazum po kome ni do sada nije bio potreban zeleni karton.

Za dve zemlje ipak zeleni karton ostaje neophodan - BIH i Makedonija nisu deo ovog evropskog sistema.

Građani su zadovoljni:

Sam novac nije toliki problem nego gubljenje vremena i to što nas ponižavaju - svuda važe vozačke i saobraćajne, samo naše ne važe.

Gubljenje vremena sigurno - dok odeš, dok se vratiš... Sad najbolje da ga dobiješ uz registraciju i sve u redu.

Planirao sam da idem u Grčku na more, taman sledeće godine - svaka čast!

Ovaj sporazum podrazumeva i da ako neko vozilo iz Srbije napravi štetu u inostranstvu, nadoknadu vrše naši osiguravači, dok za nezgode stranaca u Srbiji odgovaraju osiguranja iz njihovih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: