Vekarić: Mladić sposoban za suđenje

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da Ratko Mladić nema poseban tretman i da nije oslobođen odgovornosti za zločine za koje je optužen.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

11:52

Default images

On je, gostujući u emisiji B92 "Kažiprst", rekao da bi on mogao da bude izručen Haškom tribunalu najkasnije u roku od tri dana.

Vekarić je podsetio da je sud doneo rešenje kojim je utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića Tribunalu i da će žalbu sudsko veće razmatrati po njenom prispeću, u roku od tri dana.

"Mladić nije nesposoban za suđenje i njegovo zdravstveno stanje ne zahteva hospitalizaciju", što procenjuju lekari, rekao je Vekarić, dodajući da je i sam stekao utisak u petak da je bivši ratni komandant bosanskih Srba potpuno priseban.

Vekarić je istakao da je Mladić normalno komunicirao i trezveno rezonovao, kao i da je stalno pod nadzorom lekara, a prema njegovim rečima, strategija odbrane je da insistira na lošem zdravstvenom stanju Mladića.

Vekarić je rekao da je na saslušanju Mladić prvog dana bio agresivan i pitao ko je koje nacionalnosti i rekao da ne mrzi nijednog ni Muslimana, ni Hrvata i da nije ubica, a da onaj ko je ubio i treba da odgovara.

"On očigledno ne doživljava sebe kao osumnjičenog za tako strašan zločin sa više hiljada žrtava", ali i nesprečavanje tog dela, pošto je bio komandant tih formacija predstavlja teško krivično delo, rekao je Vekarić.

Mladić je spominjao i mnoge poznate političare iz onog vremena na specifičan način, rekao je da ne mrzi nikoga, da svi koji su odgovorni za ratne zločine treba da odgovaraju i ogradio se rečima: "Vi ste glasali za Miloševića, nisam ja, ko vam je kriv".

Vekarić je rekao da ga je Mladić napadao da je iz CIA, ali da se sledećeg dana čak izvinio i rekao da je "išao đonom" i da mu je zbog toga žao, kao i da ga je Mladić pitao koje je nacionalnosti, na šta je Vekarić njega pitao koje je on nacionalnosti.

Na pitanje o oduzimanju imovine porodici Mladića, Vekarić je odgovorio da je to bila jedna od mogućih mera protiv tog haškog optuženika i pokretanja postupaka koji nisu definisani u Hagu i da se oni i dalje ne isključuju i da se na taj način može oduzimati imovina trećim licima.

"S druge strane, pre hapšenja strategija je bila potpuno presecanje finansijskih tokova Mladića, zbog saznanja o njegovim potencijalnim donatorima i pronađen je novac u njegovoj kući", rekao je Vekarić i dodao da je strašno to što su Mladića pozivali da izvrši samoubistvo.

On je naveo da je informaciju tog jutra kada je uhapšen Mladić dobio sa Briona od Vladimira Vukčevića, koji je bio sa Seržom Bramercom i da su pretresane kuće na više mesta, a izuzetno mali broj ljudi je znao za to.

Mnoga pitanja čekaju odgovore

Na pitanje o istrazi u vojsci i policiji koji su štitili Mladića, Vekarić je odgovorio da se došlo do interesantnih zaključaka, a upitan šta će biti sa postupkom u vezi sa saslušanjem Ace Tomića odgovorio je da se čeka da se drugi postupci završe i da je to predmet iz 2005. godine i da se došlo do novih podataka prilikom hapšenja Mladića.

On je rekao da je država ogroman novac potrošila tragajući za Mladićem.

Vekarić je najavio da je prioritet preostali haški optuženik Goran Hadžić, kao i pitanje Mladićevih jataka, šta se događalo u periodu kada mu se gubio trag i da li je imao podršku, jer država želi sve da istraži do kraja.

On je najavio da će se postupak za zločine u Srebrenici voditi u Hagu, ali da postoje i određeni događaji, koji nisu obuhvaćeni optužnicom Tribunala, što se istražuje, a krivičnu prijavu podnela je i Nataša Kandić i "doći ćemo do tužilačke odluke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: