Mladić o krivici u roku od 48 sati

Hag -- Mladić će se u roku od 48 sati, pošto stigne u Haški tribunal, prvi put pojaviti pred sudijom, kada će se izjasniti po svim tačkama optužnice.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Mladić će verovatno stići na aerodrom u Roterdam oko 19.45 , odakle će, kako se pretpostavlja, kao Radovan Karadžić, helihopterom biti prevežen do suda u Hagu.

Ispred Tribunala nalazi se više od stotinu reportera, fotreportera i desetine reportažnih kola sa televizijskim ekipama, gde se očekuje da će biti sproveden Ratko Mladić.

Većina snimatelja uprkos tome u 18 časova je bila s kamerama na "gotovs" pred pritvorskom jedinicom, dok se pojedini već direktno uključuju u programe svojih tv mreža.

Fotoreporteri su smešteni na brdašcu preko puta ulaza, udobno smešteni u kamperske stolice.

Mladiću će se suditi po izmenjenoj optužnici koja je ista kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Srpske stavlja na teret genocid u Srebrenici i u još osam bosanskh opština.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

U dve tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Po izmenjenoj optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove.

strana 1 od 44 idi na stranu