Dodik traži povlačenje referenduma

Predsednik RS Milorad Dodik predložio je Narodnoj skupštini da povuče odluku o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

18:07

Default images

U obraćanju poslanicima Parlamenta RS, Dodik je rekao da se na ovakav korak odlučio nakon dogovora sa predstavnicima EU o "strukturalnom dijalogu" o pravosuđu u BiH.

"Referendum za sada nije neophodan", rekao je Dodik, najavljujući da bi već u ponedeljak u BiH trebalo da otpočne strukturalni dijalog o reformi pravosuđa koji će voditi evropski komesar sa proširenje Štefan File.

Predsednik RS je rekao da je referendum legalan i legitiman instrument i demokratski mehanizam izražavanja volje građana, dodajući da referendum treba obavezno koristiti u vezi sa svim vitalnim pitanjima za RS.

"Zakon o referendumu treba dopunuti odredbama koje će definisati slučajeve kada je obavezno održavanje referenduma. To je pitanje statusa RS u okviru BiH, promene Ustava BiH, ulazak u vojno-političke strukture, a referendumskoj odluci naroda u tim slučajevima treba dati obavezujući karakter", istakao je Dodik.

On je podsetio da je Narodna skupština 13. aprila donela odluku o raspisivanju referenduma o zakonima koje su nametnuli visoki predstavnici, među kojima je i zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njhovoj "neustavnoj verifikaciji u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Predsednik RS i dalje smatra da je RS postupila legalno i legitimno raspravljajući o radu državnog Suda i Tužilaštva, navodeći da je te pravosudne institucije nametnuo visoki predstavnik, da nemaju dejtonski niti ustavni osnov i da entiteti nikada nisu dali saglasnost za njihovo uspostavljanje.

Dodik je istakao da će srpski predstavnici tražiti procesuiranje svih ratnih zločina u BiH, odbio je mogućnost uspostavljanja Vrhovnog suda BiH, te zatražio redefinisanje uloge Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, koji bi, osim na državnom nivou, trebalo da postoji i na nižim nivoima vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: