RS: Mladića proglasili herojem

Oko 10.000 ljudi okupilo se danas na banjalučkom Trgu Krajina na mitingu podrške uhapšenom haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

14:37

Default images

Organizator protesta je Boračka organizacija RS (BORS), koja je danas odlučila da generala Ratka Mladića proglasi herojem odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na miting podrške Mladiću autobusima su stigli građani iz svih delova RS, noseći srpske zastave, slike Ratka Mladića, kao i slike ruskog predsednika i premijera Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina.

Na transparentima koji su se pojavili na mitingu, između ostalog, piše: "Mladić, srpski heroj", "Za sve nas si svetac" i "Rusijo majko, Srbijo maćeho".

Predstavnik Boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić poručio je da je Mladić "časno, ljudsko i oficirsko ime", pozivajući sve u RS na nacionalno jedinstvo kako bi se "očuvale tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata".

Rogić je naveo da Haški tribunal i Sud BiH "pokušavaju da pišu lažnu istoriju u kojoj su samo Srbi zločinci, a Republiku Srpsku pokušavaju predstaviti kao zločinačku organizaciju".

Navodeći da mnogi bošnjački oficiri nisu odgovarali za zločine nad Srbima u BiH, Rogić je ocenio da bi Srbi u BiH doživeli istu sudbinu kao Srbi iz nekadašnje Republike Srpske Krajine da nije bilo Ratka Mladića.

Rogić je predsednika Srbije Borisa Tadića nazvao "Brankovićem", a masa ga je nekoliko puta prekidala uzvicima "Ratko Mladić" i pogrdnim uzvicima na račun predsednika Srbije. Okupljenima se obratio i predstavnik desničarske organizacije "Srpske dveri" iz Beograda Srđan Nogo, koji je kazao da "Beogradom drmaju izdajnici" koji Mladiću "ne mogu da oproste to što je spasao Srbe u BiH i sprečio da se nad njima desi novi genocid".

"Jedina sveta stvar danas je RS. U Srbiji ima još mnogo Mladića i nastaviće našu borbu", kazao je Đogo.

Predsednik BORS-a Pantelija Ćurguz poručio je Mladiću da "nije sam i da još ništa nije izgubljeno", navodeći da će od vlasti RS biti zatražena finansijska i svaka druga pomoć za odbranu Mladića, ali i svih ostalih Srba optuženih za ratne zločine.

Okupljenima se obratio i nekadašnji Mladićev najbliži saradnik, general Manojlo Milovanović.

Na bini je bila i delegacija Srpske demokratske stranke predvođena liderom Mladenom Bosićem, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Posle mitinga, manja grupa mladih krenula je ka zgradi konzulata Srbije uzvikujući "Ratko Mladić".

Oko zgrade konzulata bili su raspoređeni pripadnici specijalne policije, ali do incidenata nije došlo, jer se ta grupa ubrzo razišla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: