Sistemsko rešenje za Svratišta

Svratišta za decu ulice u Beogradu, Nišu i Novom Sadu zatražila da pitanje njihovog finansiranja bude rešeno lokalnim budžetima, sistemski i dugoročno.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 31.05.2011.

18:06

Default images

Projekat Svratišta funkcioniše zahvaljujući podršci Sekretarijata za dečju zaštitu i uz finansijsku podršku stranih fondacija i kompanija.

Koordinatori programa u Svratištu u Krfskoj ulici zatražili su sredstva iz lokalnog budžeta, koja su neophodna da bi se u Svratištu i dalje svakodnevno hranila, kupala, družila i učila deca koja žive i rade na ulici.

"Na osnovu do sada postignutih rezultata u radu sa decom i s obzirom da Zakon o socijalnoj zaštiti prepoznaje uslugu svratišta na lokalnom nivou koja bi mogla da bude finansirana iz budžeta, tražimo da Svratište postane korisnik lokalnog budžeta", rekla je Milica Đorđević iz Centra za integraciju mladih.

CIM je pre četiri godine pokrenuo projekat Svratišta, koji funkcioniše zahvaljujući podršci Sekretarijata za dečju zaštitu i uz finansijsku podršku stranih fondacija i kompanija, navela je Đorđevićeva, kao i da je za dalje ostvarivanje svih aktivnosti Svratišta, koje dnevno zbrine oko 30 mališana, neophodna dugoročna podrška lokalnih institucija.

Da je poželjno da Svratište osigura svoj opstanak sredstvima iz gradske kase, smatra i sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, koja je danas posetila mališane u Krfskoj ulici.

Jovčićeva je naglasila da je, četiri godine nakon što je Sekretarijat podržao projekat Svratišta, veoma zadovoljna njegovim rezultatima, a pre svega edukativnim i ekonomskim efektima.

"Osim što uključuje u sistem mlade ljude i decu koja su bila na stranputici, Svratište pruža šansu studentima volonterima da stiču praksu i kasnije se lakše snađu na tržištu rada", rekla je gradska sekretarka.

Ona pozitivno ocenjuje mogućnost da lokalna samouprava naručuje uslugu Svratišta, ako za tim ima potrebu, ali ističe da postupak uključivanja Svratišta u budžetski sistem neće ići brzo i lako.

Finansijski opstanak je neizvestan i za svratišta u Novom Sadu i Nišu, pa će se ona pridružiti beogradskom Svratištu u kampanji zagovaranja da postanu korisnici budžeta lokalnih samouprava, najavila je Dorđevićeva, dodajući da su Novosađani i Nišlije u još većem "škripcu", pošto od grada nisu dobili ni prostor za Svratište, već plaćaju rentu.

Centar za integraciju mladih će tokom leta organizovati okrugle stolove kako bi upoznao javnost sa aktivnostima i finansijskim problemima Svratišta, a cilj je da se u taj proces ulključe i predstavnici gradskih vlasti, kako bi uzeli u obzir Svratište pre izglasavanja budžeta za 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: