Bez viza u Ukrajinu

Kijev -- Ministri inostranih poslova Ukrajine i Srbije, Kostantin Griščenko i Vuk Jeremić, potpisali su u Kijevu Sporazum o ukidanju viza između dve zemlje.

Izvor: FoNet
Podeli

Posle potpisivanja, Griščenko je rekao novinarima da će sporazum omogućiti razvoj ekonomske saradnje i povećati obim putovanja građana u obe zemlje.

Pored ovoga, mnogo je sličnih prioriteta koji povezuju naše države, a ključni je zajednički cilj i Srbije i Ukrajine, a to je Evropska unija, naglasio je Griščenko

On je najavio da će uskoro biti održan ukrajinsko–spski biznis forum.

Jeremić je naglasio da između dve zemlje nema otvorenih pitanja i da Srbija i Ukrajina blisko sarađuju u međunarodnoj areni.

Planiramo i da unapredimo te odnose osnivanjem mešovitih komiteta i posetama na nivou predsednika država, rekao je Jeremić.

"Pored političkih, imamo veliki potencijal da razvijamo i ekonomsku saradnju", dodao je on.

Očekujem da ćemo uskoro potpisati i Ugovor o slobodnoj trgovini, jer je Ukrajina jedina zemlja Evrope sa kojom nemamo takav sporazum, rekao je on i dodao da će ukidanje viza omogućiti i bolju saradnju u kulturi i sportu.

Jeremić je istakao i da je Griščenka informisao o svim detaljima vezanim za rešenje pitanja Kosova i zahvalio se na podršci i solidarnosti Kijeva.

Jeremić je podsetio da je on "sticajem istorijskih okolnosti prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji dolazi u zvaničnu posetu Kijevu".

On se danas sastao i sa predsednikom Parlamenta Ukrajine Vladimirom Litvinom, a tokom popodneva planiran je susret sa premijerom te zemlje Mikolom Azarovim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu