Blokirani putevi po Vojvodini

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović i predstavnici poljoprivrednika koji protestuju zbog smanjenja subvencija ni večeras nisu uspeli da se dogovore.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

09:50

Default images

Nezadovoljni poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju protesta. Oni iz više pravaca pokušavaju traktorima da stignu do Beograda, u čemu ih sprečava policija.

Predsednik udruženja poljoprivrednika "Pančevac" Miodrag Radanov kaže da je Petrović ponudio da se subvencionisane površine povećaju sa deset na 30 hektara, ali da poljoprivrednici nisu bili time zadovoljni.

Dok se poljoprivredici i država ne dogovore ispaštaju građani jer blokade pstaju na putevima. Na prilazima od Pančeva ka Beogradu mogla su da prođu samo vozila hitne pomoći.

Poljoprivrednici su mehanizacijom blokirali i magistralni put Nova Pazova - Batajnica. Pod blokadom i izlazak iz Pančeva ka Beogradu, kao i putevi na severu Bačke.

Seljaci ne odustaju od namere da stignu do Beograda i od zahteva da se povećaju subvencije na poljoprivredno zemljište.

Poljoprivrednici sa severa Bačke oko 16 časova počeli su delimičnu blokadu put M22 na ulazu u Bačku Topolu iz pravca Subotice. Blokiran je put i na ulazu u Mali Iđoš.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je za Radio-televiziju Vojvodine da će poljoprivrednici nastaviti proteste u radikalnijem obliku jer nisu zadovoljni ishodom razgovora sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem.

Pajtić je popodne primio predstavnike poljoprivrednika, koji su traktore dovezli ispred zgrade pokrajinske vlade i danas u nekoliko navrata blokirali Bulevar Mihajla Pupina i pravac prema Varadinskom most, sve vreme obezbeđivani od saobraćajne policije.

Kiš je izjavio da im je Pajtić rekao da razume probleme poljoprivrednika, ali da nije u nadležnosti pokrajinske vlade da im omogući da traktorima odu u Beograd.

Oni su ranije tražili da im se omogućida protestuju ispred Vlade Srbije zbog najavljene uredbe da subvencije od 14.000 dinara budu odobrene samo za posede do deset hektara.

Putevi u Pančevu drugi dan blokirani

Putevi iz Pančeva ka Beogradu bolkirani su još u ponedeljak, prvog dana protesta poljoprivrednika.

Kako javlja novinar B92, u blokadi izlaza iz Pančeva učestvuje oko 1.200 traktorista, a prisutna je i policija.

Nezadovoljni poljopriovrednici najpre su blokirali stari i novi put, a zatim i jedini slobodan izlaz iz grada - onaj u smeru ka Kovinu i Smederevu.

Jedna grupa poljoprivrednika sa traktorima izdvojila se iz ove kolone i pokušala da dođe do Beograda kovinskim putem, ali ih je policija u tome sprečila tako što je napravila blokadu.

Zatvaranjem kovinskog puta Pančevo je takoreći "zatvoreno", jer su blokirani svi izlazi iz tog grada.

Kroz kolonu traktora uspevaju da se probiju jedino pešaci, koji su prinuđeni da tako izađu iz grada, odnosno da stignu do gradskog prevoza, čija se vozila okreću u blizini.

Osim peške, iz Pančeva je moguće izaći, odnosno ući u ovaj grad, jedino još Beovozom.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Pančeva puštaju samo hitne slučajeve, odnosno Hitnu pomoć i policiju.

Oni kažu da neće odustati od protesta i da čekaju da im se obrati neko iz Ministarstva poljoprivrede ko bi im rekao da su njihovi zahtevi ispunjeni.

Tadić: Nema para za sve

Novi Sad (Beta)
Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da u budžetu nema dovoljno para za subvencije i da je raspodeljeno onoliko novca koliko ima.

"Kada bi bilo više novca, mogli bi više i da raspodelimo i ja molim za razumevanje vlasnike krupnih gazdinstava da razumeju realnost ekonomske situacije u Srbiji danas", rekao je Tadić.

On je podsetio da se subvencije daju iz dohotka građana i da subvencionisanje mora da bude veoma izbalansirano i uravnoteženo.

"Niko ne može da očekuje da će država da nadoknadi nekonkurentnost, nedostatak kvaliteta i nemogućnost plasmana proizvoda na međunarodno tržište putem subvencija", istakao je predsednik Srbije.

On je kazao da je svaki predstavnik krupnog kapitala dobrodošao u poljoprovredu Srbije, ali da niko neće imati monopol.

Poljoprivrednici su sinoć imali sastanak u vladi sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem, ali bez većih rezultata.

O protestu poljoprivrednika se još uvek nije izjasnio premijer Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković.

Opširnije o protestu poljoprivrednika čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

238 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: