Bez Tadića na proslavi u Rimu

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je da neće prisustvovati proslavi 150 godina Ujedinjenja Italije, zbog prisustva predsednice Kosova.

Izvor: Beta

Utorak, 31.05.2011.

07:55

Default images

Predsednik Srbije je u intervjuu agenciji Ansa rekao da 2. juna neće biti na proslavi, zbog prisustva predsednice Kosova Atifete Jahjage.

On je rekao da “mora i želi da brani legitimne interese Srbije”, ai “očigledno je da su italijanske institucije dale prednost prisustvu kosovskih predstavnika tom događaju".

Tadić je ukazao da "takvi potezi neće doprineti razvoju bilateralnih odnosa" dve zemlje, podsetivši istovremeno na svoje stalne napore u "podizanju italijansko-srpskih odnosa na najviši nivo".

Tadić je rekao da njegova odluka da ne prisustvuje proslavi u Rimu neće imati nikakve posledice za samit vlada dveju zemalja, koji treba da se održi krajem juna u Beogradu.

"Veoma sam razočaran zbog toga što neću moći da prisustvujem 2. juna proslavi 150. godišnjice Ujedinjenja Italije, budući da je na tu svečanost pozvana i predsednica takozvane države Kosovo", rekao je Tadić u intervjuu za Ansu.

On je rekao da je tokom godina bio prijatelj s premijerima Italije.

"Ko god da vodi vladu Italije, moj je prijatelj. Tako je bilo sa(sadašnjim premijerom) Silviom Berluskonijem, zatim s (bivšim premijerom) Romanom Prodijem i sada opet s Berluskonijem, to je prirodno za naše dve zemlje", dodao je Tadić.

"Italija u Srbiji ima izuzetnu reputaciju, budući da imamo veoma bliske kulture, postoje pozitivna osećanja srpskog naroda i građana Srbije prema Italiji", rekao je on.

Srpski predsednik je potvrdio da će se prethodno otkazani samit vlada dveju zemalja održati krajem juna u Beogradu i naznačio da njegova odluka da ne prisustvuje svečanosti u Rimu 2. juna neće imati nikakve posledice za taj susret.

"Bilo bi nerazumno da taj izostanak utiče na samit naše dve vlade. Ima toliko važnih i konkretnih stvari o kojima treba razgovarati", kazao je on, podsetivši na projekat izgradnje Koridora 10.

"Italija je potencijalni partner francuskih kompanija za izgradnju Beogradskog metroa. Italija je zainteresovana za investiranje u srpsku energetiku. Siguran sam da će mnogi italijanski investitori, poput Benetona, premestiti svoje aktivnosti u Srbiju, koja ima stručnu radnu snagu i infrastrukture, u koje ulaže mnogo", rekao je Tadić.

Tadić će danas u Nišu potpisati s predsednikom Beneton grupacije Lučanom Benetonom konačni ugovor o kupoprodaju niške tekstilne fabrike Niteks.

Upitan da li će se samit s Berluskonijem održati u Beogradu 21. juna, kako najavljuju neki izvori, Tadić je nezvanično potvrdio, dodavši ipak da se s "italijanskim partnerima nikad ne može biti siguran zbog njihovih unutrašnjih političkih problema".

Samit dve vlade održan je u Rimu u novembru 2009, a beogradski je više puta odlagan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: