Ne zna se gde su pare za puteve

U emisji Insajder uživo, nadležni nisu dali odgovor gde su otišle stotine miliona evra odvojenih za puteve u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

23:18

Default images

Predstavnici nadležnih institucija tvrde da zloupotrebe nisu razlog što u Srbiji nema dovoljno puteva, već je razlog bio pre svega nedostatak novca i projekata.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak ne slažu se međutim oko toga koliko se dobro održavaju već postojeći putevi.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je u emisiji Insajder uživo da je ključni razlog što su putevi u Srbiji puni udarnih rupa jeste to što je za održavanje putne mreže potrebno više novca. Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, tvrdi da se svi putevi redovno održavaju. Milutin Mrkonjić: Dakle nisam zadovoljan odmah da se razumemo i ja svaka rupa na putu mene boli, ali moramo kao društvo shvatiti da moramo ulagati više u održavanje puteva i naravno kvalitetnije.

Zoran Drobnjak: Svaka rupa se zatvori.


B92: Dakle, priznajte da imamo rupe!

Milutin Mrkonjić: Sigurno!

Zoran Drobnjak: Koje rupe? To se odmah zatvaraju.

Milutin Mrkonjić: U krajnjoj liniji ja sam zato i posao ministar, što je najgore stanje u infrastrukturi!

Na pitanje, gde su otišle stotine miliona evra koje su uložene u puteve poslednjih deset godina, predstavnici nadležnih institucija ne daju jasan odgovor. Direktorka projektantske kuće Geoput Milica Trifković, koja se zbog zloupotreba i nameštanja tendera žalila čak i u Briselu, kaže da je odgovor na to pitanje jasan.

“Ja lično mislim da bi ova zemlja mnogo više puteva imala kad bi racionalnije trošila sredstva, odnosno opet se vraćam na moj primer, znači ne poštuje se nijedna zakonska procedura, bar što se tiče projektovanja. Kad bi svi ti tenderi bili regularni, u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, ja sam sigurna da bi dobili od ovih 27 miliona evra, koliko su plaćeni ovi projekti, sigurno bi uštedeli pola od toga da su bili tržišni uslovi. Mislim samo taj primer mogu da navedem, dovoljno vam je, a samo projektovanje je dva do tri posto od izvođenja“, kaže Milica Trifković.

Aktuelni funkcioneri, ministar Mrkonjić i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, kažu da je mnogo više novca iz budžeta za te namene izdvajano za vreme prethodne vlade, kojoj prioritet nije bio Koridor 10 već lokalni putevi. Računica koju sami izvode ipak pokazuje da je mnogo više novca uloženo nego što je puteva izgrađeno.

"Za šeststo miliona evra računajte da recimo kilometar lokalnog puta košta oko sto hiljada evra i sad podelite... znači šest hiljada kilometara", izračunao je Zoran Drobnjak.

U studiju nije bio bivši resorni ministar Velimir Ilić, iako je obećao da će biti gost emisije Insajder uživo i danima unapred je njegovo gostovanje najavljivano. Svoje gostovanje je potvrdio i aktuelnom ministru Mrkonjiću, koji ga je, pošto se nije pojavio, telefonom pozvao iz studija. Tako smo obavešteni da je Velimir Ilić ipak odlučio da večeras ode na drugu televiziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: