Mesić bio na proslavi 25. maja

Više od 6.000 ljudi sa područja bivše Jugoslavije okupilo se u Kumrovcu, rodnom selu Josipa Broza Tita.

Izvor: B92

Subota, 28.05.2011.

21:06

Default images

Oni su se sastali kako bi obeležili 25. maj, Dan mladosti i praznik Titovog rođenja.

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske uz Društvo "Josip Broz Tito" i lokalne vlasti organizovao je skup.

Mesić je rekao da je Tito ličnost svog vremena koje se treba sećati i kojoj treba odati priznanje za sve što je napravio u Drugom svetskom ratu i nakon njega.

Ne sporeći da je Tito pravio i greške, Mesić je naglasio da "u strateškim odlukama kada je pozvao na ustanak protiv okupatora i njegovih pomagača, kad je odbio Staljinov diktat, kad se opredelio za radničko samoupravljanje, kad je udario čvrste temelje Pokreta nesvrstanih i kad je dao podsticaj za donošenje ustava iz 1974. nije grešio".

"Nismo ovde da stavimo na glavu titovku s crvenom zvezdom, nismo ni da iskažemo nostalgiju za prošlim vremenima, nismo ni da pevamo pesme o Titu. Ovde smo samo i jedino zbog istine", rekao je Mesić.

On je istakao da je u svakodnevnom životu prisutno relativizovanje zločinačkog karaktera ustaške države u Hrvatskoj, ali i uzdizanje generala Draže Mihajlovića na pijedestal nacionalnog heroja u Srbiji.

Mesić je objasnio da istoričari predstavljaju Tita kao monstruma, zločinca i bezdušnog diktatora kome je na pameti bio samo luksuz.

On je dodao da se neki trude ne bi li našli što više masovnih grobnica za koje odmah znaju da su žrtve komunizma, ali Mesić naglašava da su poznate dve Titove zapovesti sa kraja u kojima on insistira da se sa zarobljenicima postupa u skladu sa međunarodnim pravom.

"Reči iz izjave 1944. da narodnooslobodilačka vojska drži čvrsto i spremno oružje u svojim rukama i da će se onaj ko se toj sili suprotstavi biti nemilosrdno pregažen i uništen, potpisao je Andrija Hebrang, a ne Tito", rekao je Mesić.

On je zaključio da Tito nije ostavio trag samo u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, nego u celom svetu.

Za vreme govora Mesić je sve vreme bio prekidan poklicima publike "Tito, Tito!".

U Kumrovcu su osim antifašista iz Hrvatske, bili i antifašisti i poštovaoci Titovog lika i dela iz BiH, Slovenije i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: