Tadić: A sad, kriminal i korupcija

Boris Tadić rekao da Srbija posle hapšenja Ratka Mladića želi da se usredsredi na obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Izvor: B92

Subota, 28.05.2011.

08:09

Default images

Predsednik Srbije je izjavio da Srbija, posle hapšenja Ratka Mladića, želi da ubrza nastojanje da uđe u Evropsku uniju.

On je najavio da će biti pokrenuta istraga za otkrivanje osoba, pre svega u vojsci i policiji, koje su pomagale Mladiću da godinama izbegava hapšenje.

U odvojenim intervjuima za britansku agenciju Rojters i medijski servis Bi-Bi-Si, Tadić je najavio nastavak potrage za preostalim haškim optuženikom Goranom Hadžićem, ali i istragu za utvrđivanje ko je iz državnih struktura pomagao Mladiću da se krije godinama.

"Nakon Mladićevog hapšenja uveren sam da ćemo rešiti i slučaj Gorana Hadžića. Ali i da ćemo moći da prebacimo veći deo sredstava sa potrage za ratnim zločincima na borbu protiv organizovanog kriminala", naveo je Tadić.

On je rekao da je uveren da će Srbija "zadati smrtonosan udarac organizovanom kriminalu i korupciji do kraja mandata ove administracije", dodajući da se pravosudni i bezbednosni sistem Srbije ubrzano reformišu i razvijaju.

Tadić nije želeo da govori o detaljima akcije hapšenja Mladića, ali je naveo da je "verovatnoća hapšenja bila veoma velika i to se konačno i desilo".

"Mi želimo da se oslobodimo balasta i demona prošlosti", kaže Tadić i dodaje da je Mladićevo hapšenje "preduslov za istinsko i iskreno pomirenje u regionu".

"Istražićemo ko je Mladiću pomagao iz vojske i policije"

U intervjuu za britanski Bi-Bi-Si, predsednik Srbije je najavio da će istraga u slučaju ratnog lidera bosanskih Srba i haškog optuženika Ratka Mladića biti proširena na otkrivanje osoba, pre svega u vojsci i policiji, koje su mu pomagale da svih prethodnih godina izbegne hapšenje.

Navodeći da je Mladić godinama bio u mogućnosti da računa na podršku "nekih ljudi u državnom sistemu", Tadić je naglasio da će u istrazi biti obraćena pažnja na svaku pomoć koju je Mladić mogao da ima u okviru srpske vojske i policije.

"U narednih nekoliko dana imaćemo kompletiranu sliku onoga što se dešavalo u poslednje dve i po godine, štaviše, u poslednjih 16 godina... I za nas će to biti veoma, veoma važno", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao i da je general Mladić u početku uživao znatnu podršku zvaničnika Miloševićevog režima, koja je oslabila pošto je on 5. oktobra 2000. godine svrgnut sa vlasti.

Tadić je kazao da će svakome ko je štitio Mladića biti suđeno i dodao da će bivši komandant Vojske Republike Srpske biti izručen Hagu bez obzira na žalbu koju će uložiti njegovi branioci.

Prema Tadićevim rečima, napori na pronalaženju bivšeg vojnog zapovednika bosanskih Srba pojačani su kada je on postao predsednik 2004. godine, ali ih je, kako je rekao, često remetila Mladićeva raširena porodica.

"On je imao mnogo, mnogo rođaka, ne samo u Srbiji, već takođe i u drugim zemljama regiona - u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i drugim zemljama", rekao je Tadić i istakao da je to stvaralo teškoće u potrazi za Mladićem.

"Svi moraju ispuniti sve kriterijume EU"

Govoreći o prijemu zemalja zapadnog Balkana u EU, Tadić kaže da "svi moramo ispuniti sve kriterijume".

"Ne smemo u to unositi stare konflikte i nesporazume", kaže on.

"Pristupanje čitavog regiona u EU je od ključnog značaja. Izuzetno je važno i da Hrvatska dovrši pregovore o pristupanju. Time će biti stvorene šanse i da Srbija i Crna Gora odmah zatim slede tim putem", kaže Tadić.

"Za razliku od mnogih drugih zemalja, Srbija se uhvatila u koštac sa velikim problemima u svom društvu. Mi smo započeli reforme pravosuđa čak i pre početka pregovora o pristupanju EU", navodi predsednik Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: