CG: Srbija postaje miljenik EU?

Vest o hapšenju Ratka Mladića dočekana je u crnogorskim političkim krugovima i sa pitanjem da li će sada Srbija, umesto CG, postati miljenik EU.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2011.

14:16

Default images

Mladićevo hapšenje moglo bi otvoriti i pitanje da li će se CG suočiti sa snažnijim pritiscima da krene u obračun sa organizovanim kriminalom, navode podgoričke "Vijesti".

Direktor evropskog programa Međunarodne krizne grupe Nikolas Vajt smatra da je hapšenjem Mladića uklonjena jedna velika prepreka Srbiji na putu ka EU.

Međutim, on ne misli da će Beograd sada postati favorit Brisela, jer su “uslovi za sve zemlje isti”.

“Srbija će sada ići brže ka EU, ali ne smemo zaboraviti da je ona iza nekih drugih zemalja regiona, kao što su Crna Gora i Makedonija, koje imaju status kandidata”, rekao je Vajt "Vijestima".
On očekuje od svih evropskih zemalja, a posebno od Britanije i Holandije, pozitivniji pristup Srbiji.

Na pitanje da li misli da će sada EU favorizovati Beograd, Vajt je kazao da je Crna Gora napravila prilično veliki napredak proteklih godina:
“Ali reći da je ona mnogo ispred drugih zemalja bilo bi veliko preterivanje. Mislim da napredak jedne zemlje u regionu znači povlačenje celog regiona napred i ne bih to gledao kao takmičenje”.

On smatra da će Unija zadržati princip regate, odnosno da neće biti grupnog prijema, već da će svaka zemlja ka EU napredovati shodno svojim zaslugama.

Evropska komisija juče je nezvanično najavila da će Srbiju nagraditi tako što će joj dati status kandidata, a možda i datum za početak pregovora do kraja godine.
Međutim, Evropski parlament podseća i na obavezu Beograda da uhapsi još jednog begunca - Gorana Hadžića.

Crnogorska državna sekretarka za evropske integracije Slavica Milačić kazala je da je saradnja sa Haškim tribunalom važan politički uslov i obaveza koju je ta država trebalo da ispuni.

Napredak svake države pojedinačno, smatra ona, važan je i za region u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: