EP: Otvorena vrata za članstvo u EU

Hapšenje Ratka Mladića Srbiji otvara vrata kandidaturi za EU, ocenio Pododbor za bezbednost i odbranu Evropskog parlamenta.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2011.

11:18

Default images

"Današnje srpsko društvo, koje u većini želi demokratsku i evropsku budućnost, nije smelo dalje da bude talac jednog ratnog zločinca", navodi se u izjavi predsednika tog odbora EP Arnoa Danžana.

Danžan je podvukao da "hapšenje Mladića u Srbiji, od strane srpskih vlasti predstavlja značajan čin koji mora biti pozdravljen".

To je, kako je podvukao, veoma važno za porodice žrtava, ceo region i "krupan je čin za Srbiju, tu veliku zemlju koja teži da se pridruži evropskoj porodici, a koja je dugo trpela sumnju i osećanje kolektivne krivice zbog zločina koje su počinili nekolicina zabludelih nacionalista, među kojima je jedan od najvidljivijih bio Mladić".

"Hapšenje Mladića nije bio samo 'tehnički' uslov u približavanju Beograda Evropskoj uniji, već i moralni i strategijski imperativ za samo srpsko društvo kako bi se potpuno okrenula stranica sukoba iz devedesetih godina", naveo je Danžan.

"Treba najzad u tom događaju priznati snagu politike na kojoj istrajava Evropska unija, a koja se nikad nije kolebala oko temeljnih uslova postupka ulaska u članstvo, naročito kad je reč o zahtevu za potpunu saradnju s međunarodnim pravosuđem", zaključuje se u poruci Pododbora za bezbednost i odbranu EP.

Najtraženiji haški begunac uhapšen je u četvrtak ujutro u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: