Mladić imao dva pištolja

Beograd -- Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže da je Ratko Mladić prilikom hapšenja imao kod sebe dva pištolja, ali da nije pružao otpor.

Izvor: B92
Podeli

Kako B92 saznaje, Ratko Mladić nije bio prerušen, nije imao bradu, veoma je ostario, a prilikom hapšenja je bio vrlo kooperativan. Uhapšen i njegov rođak B.M.

Takođe, kako saznajemo, vidno ostarelom Ratku Mladiću, koji se u Lazarevu predstavljao kao Milorad Komadić, oduzeta je jedna ruka.U hapšenju je učestvovala BIA, uz asistenciju policije.

Policija je prilikom hapšenja pretresla nekoliko kuća, a kako je javila reporterka B92, Mladić je uhapšen u kući sa žutom fasadom u centru Lazareva.

Meštani Lazareva mahom kažu da su iznenađeni vešću da je haški optuženik Ratko Mladić uhapšen upravo u tom selu, jer kako navode - niko nije čuo da je tu boravio. Kako je rekao predsednik Mesne zajednice Lazarevo Radmilo Stanišić, ni on nije znao da je Mladić boravio u njihovom selu.

Mladić je uhapšen jutros u kući svog rođaka B.M. (59), tvrdi u izjavi Tanjugu očevidac tog hapšenja koji je želeo da ostane anoniman.

Kako javlja dopisnik te agencije, prvi komšija Mladićevih kaže da se zatekao u kući u trenutku hapšenja Mladića i njegovog rođaka i da je haškom beguncu pomogao da se obuče.

B.M., inače, živi sam u kući u koju su jutros oko 5.30, prema navodima meštana, ušle bezbednosne snage.

Više desetina stanovnika Lazareva ne dozvoljava brojnim novinarskim ekipama da se približe kući u Ulici Vuka Karadžića u kojoj je Mladić navodno uhapšen, a put su preprečili prikolicom.

U selu su jake snage policije.

Predsednik Republike Boris Tadić je na vanrednoj konferenciji za štampu potvrdio da je u prepodnevnim satima uhapšen najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić.

Ljajić: Mladić imao dva pištolja

Ljajić je dodao da nije bilo nikakvih elemenata nesaradnje od strane Mladića.

"Iako je Mladić prilikom hapšenja kod sebe imao dva pištolja, nije bilo opiranja i on je potpuno normalno i prirodno razgovarao sa pripadnicima BIA i drugih nadležnih institucija", rekao je Ljajić.

Prema njeegovim rečima, najvažnije je da je sve odrađeno na visokoprofesionalan način i bez incidenta.

"Sećam se da me je, još dok sam bio u Akcionom timu, pozvao čovek i rekao mi da je u jednom drugom selu, takođe u opštini Zrenjanin, video plavi Golf i da mu se učinilo je u njemu bio Mladić", rekao je Ljajić i podsetio da je na osnovu toga napravljena akcija provere, ali da nije pronađen nikakav trag.

Ljajić je rekao da je Mladić poslednji put viđen februara 2006. godine u selu Ljuba u Sremskoj Mitrovici.

"Nismo mogli da pokrijemo period od 2006. godine do sada. Realno tada smo mu bili najbliži, a možda će ova istraga pokazati da smo bili blizu, a da nismo znali", dodao je Ljajić.

Dačić: Nije korišćeno vatreno oružje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Beogradu da u akciji hapšenja odbeglog haškog begunca Ratka Mladića nije korišćeno vatreno oružje niti je pružan otpor.

Dačić je na konferenciji za novinare u Palati Srbije naveo da su u hapšenju Mladića učestvovali zajedno pripadnici MUP-a i BIA.

"Time je Srbija učinila značajan korak u istrazi i procesuiranju ratnih zločina. Mislim da je time učinjen i veliki korak napred ka Evropskoj uniji", rekao je on.

Iz Lazareva izveštava novinar B92 Nikola Radišić:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 44 idi na stranu