Kacin: Nema EU bez hapšenja Mladića

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio da Srbija ne može napredovati u procesu evropskih integracija bez hapšenja Mladića.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2011.

10:51

Default images

Gostujući u "Kažiprstu" B92, Kacin je rekao da je došlo vreme za hapšenje haškog begunca Ratka Mladića i ocenio da Srbija nedovoljno radi na tom pitanju i da joj to još nije prioritet.

Kacin je kazao da u EU ne postoji raspoloženje da Srbija dobije kandidaturu za članstvo bez izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu i da bez pune saradnje sa tim sudom Srbija neće moći da napreduje u procesu evropskih integracija.

"Ne treba se zavaravati da nije neophodno baviti se (haškim tužiocem Seržom) Bramercom. Srbija ne može imati ambiciju da postane nova Makedonija i da čeka šest-sedam godina da dobije datum za početak pregovora, već treba da se dokaže sada, da dobije datum i da krene u
pregovore", rekao je Kacin.

Kacin je rekao da će do kraja godine Evropskom parlamentu podneti novi izveštaj o napretku Srbije i da Srbija može dobiti podršku, ali da se očekuje da razume poruke EU i nastavi sprovođenje reformi i preuzetih obaveze jer, kako je dodao, vreme za to ističe. On je rekao da trenutno "ne vidi ambiciju" Srbije da dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU zbog odnosa sa susednim državama, pre svega sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Kosovom.

"Neki se još igraju na domaćem terenu i ne razumeju da su igre sa susednim državama izuzetno negativne za Srbiju", rekao je Kacin ističući da je dijalog sa Kosovom u interesu Srbije i regiona, ali da rasprava o podeli Kosova nije deo tog dijaloga.

Kacin je ocenio da je Crna Gora formalno i suštinski u ekonomskom, političkom i operativnom smislu daleko ispred Srbije po načinu odlučivanja, pragmatičnosti, ulaganju u budućnost i posvećenosti reformama.

On je ocenio da je usvajanje Zakona o izboru narodnih poslanika veliko dostignuće u približavanju zemlje statusu kandidata za članstvo u
EU i signal da je Skupština Srbije odlučila da neće biti razlog zbog kojeg Srbija neće dobiti taj status.

Kacin je pozitivno ocenio rad ministarke pravde Snežane Malović ističući da "ona ima izuzetno pozitivan imidž u EU, zbog načina i upornosti" kojom sprovodi reformu u pravosuđu.

Prema njegovim rečima, u reformi pravosuđa počinjene su greške, ali postoje signali da će se preuzete obaveze ispuniti i da će "stranputice biti sanirane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: