Kosovo odbija model dve Nemačke

Priština -- Kosovske vlasti su odbacile mogućnost da model saradnja dve Nemačke može biti primenjen u odnosima Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj smatra da ne treba prihvatiti ovaj model jer je Kosovo nezavisno i suvereno.

"Model dve Nemačke je model hladnog rata i apsolutno ne može biti model nikakvog poboljšanja nijednog odnosa na Balkanu'', rekao je Hodžaj listu "Koha ditore".

"Mislim da Srbija treba da prevaziđe stav promovisanja zaleđenih sukoba i spoljne politike koja je karakteristika diplomatije hladnog rata'', kazao je Hodžaj reagujući na izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da je jedan od mogućih načina za rešavanje problema i model dve Nemačke nakon rata.

I bivši ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni je protiv modela dve Nemačke.

"Ovaj model podrazumeva da se jednog dana Kosovo i Srbija mogu ponovo spojiti i upravo ta činjenica, bez razmatranja drugih stvari, ovaj model čini neprihvatljivim kao rešenje'', rekao je Hiseni i dodao da se "Kosovo i Srbija više nikada neće spojiti''.

Hiseni je bio član prištinske delegacije u pregovorima sa Beogradom, kada je u posredničkoj trojci međunarodne zajednice bio i nemački diplomata Volfgang Išinger.

Posrednička trojka je tada obema stranama predložila sporazum u 14 tačaka.

Predlog je odbijen i nije prihvaćen ni model dve Nemačke.

Skender Hiseni je rekao da je imao informacije da je Srbija još tada, 2007. godine prihvatila ovaj model.

"Ja sam siguran da je Srbija još tada bila spremna da prihvati ovaj model. To nisu glasno nikada rekli, ali smo mi kategorično odbili taj predlog. Srbija nije ni prihvatila, ali ga nije ni odbila'', rekao je Hiseni.

strana 1 od 39 idi na stranu